​Sairaanhoitopiiri saa 100 000 euroa kulturfondetista, jotta voi paremmin palvella ruotsinkielisiä potilaita

Svenska kulturfonden on myöntänyt 100 000 euroa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille, jotta sairaalahenkilökunta paremmin voi palvella ruotsinkielisiä potilaita heidän äidinkielellään.

"Hallå! harjoittelen ruotsiksi/suomeksi", on kolmen vuoden projekti, jonka avulla sairaanhoitopiiri haluaa madaltaa kynnystä ja parantaa kykyä kommunikoida ruotsiksi. 

– On aina haasteellista puhua monimutkaisista ja vaikeista asioista vieraalla kielellä, sekä potilaan että henkilöstön näkökulmasta, sanoo vt. hallintoylihoitaja Wiveka Kauppila. Kommunikaatiolla on keskeinen osa terveydenhuollossa, on välttämätöntä tulla ymmärretyksi ja ymmärtää.

Wiveka Kauppila

Kuvassa: Hallintoylihoitaja Wiveka Kauppila.

Hallå-projekti tarjoaa henkilökunnalle ja opiskelijoille vaihtoehtoisia kieltenopiskelumenetelmiä simuloinnin, lukupiirien, keskusteluryhmien, työkierron ja positiivisten kulttuuritapahtumien, kuten esimerkiksi teatterivierailuiden kautta. 

– Simulointiharjoituksissa osallistujat työskentelevät erilaisissa kaksikielisissä, moniammatillisissa toimintaympäristöissä. Harjoittelemme kohtaamisia, joita tapahtuu oikeassa elämässä ja pyrimme kehittämään konkreettisia käytäntöjä, joiden avulla ruotsin- ja suomenkielen käyttö rikastuu ja paranee palveluissamme. Opimme toinen toisiltamme, sanoo Kauppila.

Sairaanhoitopiiri on tarjonnut kieltenopetusta henkilöstölle jo pitkään – ja näitä hyväksi havaittuja koulutuksia tullaan jatkamaan.

– Svenska kulturfondenin avustuksella pystymme tarjoamaan uusia, ehkä vaikutukseltaan tehokkaampia menetelmiä, joilla madallamme kynnystä ja uskallusta puhua ruotsia, sanoo Kauppila.

Hallå!-hankkeessa on mukana kaikki Terveyskampus Turku yhteistyökumppanit: yliopistot, ammattikorkeakoulut ja yritysmaailma. Ahvenanmaan terveydenhuolto tarjoaa meille ruotsinkielisen miljöön työkiertokumppanina ja juuri avattu Medisiina D-rakennus tarjoaa meille parhaimman oppimisympäristön.

 

Teksti ja kuva: Nadine Karell

Muokattu : 10.10.2019 8:55
Luotu : 6.11.2018 9:32