Sairaanhoitopiiri valitsi huippuosaamisyksiköitä

Uusiksi huippuosaamisyksiköiksi on valittu Tyksin yksiköt: lastenpsykiatrian tutkimuskeskus, neuromodulaation osaamiskeskus ja uni- ja hengityskeskus. Myös aiemmin nimetyt huippuyksiköt säilyttävät statuksensa. Rahaa saa viisi yksikköä yhteensä 300 000 euroa.

Tarja Saaresranta, Kaisa Tojkander, Päivi Lehto ja Susanna Aalto. 

Tyks Uni- ja hengityskeskus on nimetty yhdeksi sairaanhoitopiiriin huippuosaamisyksiöksi. Kuvassa keskuksen johtaja, osastonylilääkäri Tarja Saaresranta (vas.), koordinoiva osastonhoitaja Kaisa Tojkander, perushoitaja Päivi Lehto ja sairaanhoitaja Susanna Aalto. Kuva: Suvi Vainio

Sairaanhoitopiiri valitsi huippuosaamisyksiköitä ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Silloin statuksen saivat aivovammakeskus, keskola, PET-keskus, syöpäkeskus ja Tyks Orto. Ne ovat saaneet huippuosaamisyksiköille myönnettävää rahoitusta vuosina 2017 ja 2018.

Uusi haku avattiin tänä syksynä. Kaikki aiemmat huippuosaamisyksiköt hakivat asemalleen jatkoa. Lisäksi uusia hakemuksia tuli kuusi. Viiden professorin työryhmä arvioi hakemukset ja teki esityksensä huippuosaamisyksiköksi nimettävistä yksiköistä sekä yhteensä 300 000 euron rahoituksen saajista. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri päätti valinnoista esityksen mukaisesti 18. joulukuuta.

Syöpäkeskus saa yhteensä 100 000 euroa, josta kantasolusiirron yksikölle osoitetaan 40 000 euroa ja muulle toiminnalle 60 000 euroa, keskola 50 000 euroa, neuromodulaation osaamiskeskus 50 000 euroa, Tyks Orto 50 000 euroa ja Uni- ja hengityskeskus 50 000 euroa.

Työryhmä arvioi hakemukset erityisen korkeatasoisiksi tällä kerralla. Arviointiryhmä halusi yksimielisesti nimetä huippuosaamisyksiköiksi useampia yksiköitä kuin oli mahdollista jakaa rahoitusta. Summien ei haluttu kutistuvan niin pieniksi, että yksikkö ei pystyisi edistämään tavoitteitaan riittävästi.

Rahoitusta saaneiden yksiköiden pitää raportoida toimintansa edistyminen vuoden 2019 lopussa.

Hakemukset arvioineeseen työryhmään kuuluivat professorit Matti Laato, Risto-Pekka Happonen, Jaakko Hartiala, Tapani Rönnemaa ja Päivi Rautava.

Rahoituksen jako perustuu sairaanhoitopiirin huippuosaamisstrategiaan, jonka tavoitteena on yliopistosairaalamme kilpailukyvyn, innovaatio- ja tutkimusaseman sekä kliinisen huippuosaamisen vahvistaminen.

Muokattu : 18.6.2020 14:21
Luotu : 21.12.2018 11:28