Sairaanhoitopiirien johto erittäin huolissaan yhteiskunnan hauraimpien ja hoitoa tarvitsevien puolesta

Työntekijäjärjestöt Tehy ja SuPer hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen ja laaja kuuteen sairaanhoitopiiriin kohdistuva lakko on alkamassa 1. huhtikuuta klo 6 aamulla.

Työntekijäjärjestöt Tehy ja SuPer ovat lakkoilmoituksissaan lupautuneet antamaan suojelutyötä, jolla rajataan työtaisteluiden ulkopuolelle kiireellinen ja välittömässä hengenvaarassa olevien potilaiden hoito. Neuvottelujen kuluessa suojelutyön laajuudesta ei kuitenkaan saavutettu yksimielisyyttä: lakkoilmoituksessa annettu lupaus suojelutyön antamisesta ei ole toteumassa.

Lakko on laillinen työtaistelu, johon työntekijöillä on oikeus. Samaan aikaan meiltä sosiaali- ja terveyspalveluiden työnantajina ja sairaanhoitopiireinä edellytetään selviytymistä tilanteesta tavalla tai toisella. Olemme erittäin huolissamme siitä, että tämä työtaistelu toteutuessaan kohdistuu erikoissairaanhoitoa tarvitseviin yhteiskunnan sairaimpiin, hauraimpiin ja välittömästi hoitoa tarvitseviin ihmisiin.

Erikoissairaanhoidon asiantuntijat antoivat työntekijäjärjestöjen käyttöön tarkat arviot kriittisten toimintojen turvaamiseen tarvittavasta minimihenkilöstöstä. Näkemyksemme mukaan asiantuntija-arviota ei kuultu, mikä voi pahimmillaan johtaa potilaiden hengen ja terveyden vaarantumiseen. Toivomme, että työnantaja- ja työntekijäosapuolet pääsevät pikaisesti sopuun neuvotteluissa ja potilaiden henkeä ja terveyttä uhkaavat työtaistelutoimet eivät toteudu.


Sairaanhoitopiirien johtajat
Petri Virolainen,  Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri 
Matti Bergendahl, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Juha Paloneva, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Tarmo Martikainen, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Ilkka Luoma, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Jan Tollet, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri
Muokattu : 31.3.2022 17:46
Luotu : 31.3.2022 17:43