Sairaanhoitopiirin hallituksen uusi puheenjohtaja Toni Eklund:

Maakunnan etu edellä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen uusi puheenjohtaja Toni Eklund tutustui naapurikaupunkeihin toimiessaan Turun kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja lähes vuosikymmenen ajan. Uudessa luottamustoimessaan hän haluaa toimia maakunnan edustajana.

Toni Eklund saa puheenjohtajan nuijan Piia Elolta.

Toni Eklund seuraa Piia Eloa sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana. Eklund valittiin tehtävään valtuuston kokouksessa 9. kesäkuuta.

– Puheenjohtajan tehtävä on ajatella koko alueen etua. Pyrkiä järjestämään palvelut koko sairaanhoitopiirin kokonaisuuden kannalta tasapuolisesti, Eklund, 36, sanoo.

Työkseen syntyperäinen turkulainen vastaa Turun yliopiston ylioppilaskunnan liiketoiminnasta. Hänen oppisivistyksensä on samasta yliopistosta, oikeustieteen ja matematiikan aloilta. Kolmilapsisen uusperheen isä toimii kaupunginvaltuutettuna, mutta jätti kaupunginhallituksen jäsenyyden vuosi sitten.

Sairaanhoitopiirin Eklund tuntee kuntaneuvottelujen kautta. Hänelle on välittynyt kuva korkean tason osaamisesta.

– Sairaanhoitopiirissä on erittäin osaava henkilökunta ja laadukkaat sairaanhoidolliset palvelut. Toiminnan pohja, substanssiosaaminen, on hyvässä kunnossa, hän arvioi.

Rakenteelliset uudistukset ja sairaaloiden rakentaminen puhuttavat paljon kunnissa.

– Keskeistä tässä tilanteessa on, miten pystytään hoitamaan taloutta ja kiinteistöjä niin, että resurssit ovat siinä tärkeimmässä eli sairaanhoidossa, hän sanoo.

Hän aikoo opiskella ahkerasti saadakseen kokonaiskuvan sairaanhoitopiirin tilanteesta. Hän tietää, että talouden osalta kuva ei ole ruusuinen.

– Helppoja vuosia ei ole tiedossa. Kaikille ei voida toteuttaa mieluisia asioita, vaan resursseja pitää keskittää tärkeimpään. Suunta pitää olla selvillä, kun niukkuutta jaetaan, Eklund sanoo.

– Tehtävässäni aion keskustella hallituksen jäsenten ja toimivan johdon kanssa, miten taloutta voidaan parantaa, hän lisää.

Henkilöstön johtamista strategisella tasolla hän pitää erittäin tärkeänä. Sairaanhoitopiiri kuuluu maakunnan suurimpiin työnantajiin 8500 työntekijällään.

– Sairaanhoitopiirin osaaminen perustuu henkilöstöön. Näin vaativassa asiantuntijatyössä henkilöstön jaksamisesta huolehtiminen on avainasemassa. Reiluus ja tasapuolisuus ovat tärkeitä arvoja, hän sanoo.

Toni Eklund T-sairaalan aulassa.

Eklund aikoo mahdollisimman nopeasti perehtyä Tyksin toimintaan, esimerkiksi lähisairaaloihin ja erityisvastuualueeseen.

Hän kuvaa ruotsin kielen taitoaan, etenkin kuullun ymmärtämistä, hyväksi. Hänen isoisänsä oli ruotsinkielinen.

Eklundin intohimo on tanssi. Hän on harrastanut aiemmin ahkerammin tanssia ja sen opettamista sekä toiminut pitkään muun muassa Suomen tanssiurheiluliiton kilpailunjohtajana.

Teksti ja kuvat: Suvi Vainio

Muokattu : 9.6.2020 16:07
Luotu : 9.6.2020 15:22