Turun Varissuolla seulotaan koronavirusta pikatestillä

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri järjestävät Varissuon asukkaille koronavirusta seulovan pikatestauksen Varissuon jäähallin parkkihallissa 6.5. sekä 11.5. Klo 10–15. Pikatesti on maksuton ja on tarkoitettu erityisesti oireettomille Varissuolla asuville.

Näytteenottotilalle T-sairaalan koronatestauspisteellä.

Kuvassa Heidi Nyberg ottaa näytteen Petri Paakilta Tyksin T-sairaalan pysäköintihallin testauspisteessä. Kuva: Mikael Soininen.

Varissuon testauspaikalle voit tulla ilman ajanvarausta tai lähetettä. Testitulos valmistuu 15–30 minuutissa.

Varissuon alueella on koko koronaepidemian ajan ilmennyt eniten koronavirustartuntoja Turussa. Suomi on saanut 250 000 laadukasta pikatestiä EU:n hätäapuvälineen rahoittamana lahjoituksena ja pikatestejä on jaettu sairaanhoitopiirien kautta terveydenhuollon yksiköihin. Turussa toteutettava oireettoman väestön seulonta on ensimmäinen Suomessa.

– Haluamme vähentää alueen viruskuormaa ja todeta oireettomien mahdolliset koronatartunnat nopeasti, siksi käytämme seulonnassa pikatestejä. Kannustammekin kaikkia Varissuolla asuvia hakeutumaan pikatestiin testauspäivinä. Seulontatestaus on tarkoitettu erityisesti oireettomille, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

– Antigeeninosoituspikatestit mahdollistavat nopean joukkotestauksen ja siten tuovat hyvän lisän koronatorjuntaan ilman, että nykyinen testauskapasiteettimme kuormittuu. Positiiviset tulokset varmistamme kuitenkin laboratoriossamme PCR-testillä Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen toteaa.

Testi valmistuu odottaessa eli noin 15–30 minuutin kuluessa. Pikatestinäyte otetaan samalla tavalla nenänielusta kuin tavallinen koronatesti. Pikatestissä käyneet saavat ohjeet jatkotoimenpiteistä ja voivat palata koteihinsa heti testin jälkeen.

Muokattu : 3.5.2021 13:07
Luotu : 3.5.2021 9:05