Työpaikoille jäljitetty noin 6 prosenttia Varsinais-Suomen koronatartunnoista

Työpaikoille on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä jäljitetty koronavirusepidemian aikana yhteensä 287 koronavirustartuntaa. Yli puolet työpaikoilta saaduista koronavirustartunnoista on tullut teollisuudesta, telakoilta, oppilaitoksista, varhaiskasvatuksesta sekä maataloudesta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri muistuttaa, että työpaikoilla on voimassa maksimaalinen etätyösuositus. Kaikkiaan maakunnassa on todettu 4 604 koronavirustartuntaa 5. helmikuuta 2021 mennessä.  

Luvut perustuvat Varsinais-Suomen kuntien koronajäljitysraportteihin ja ovat suuntaa antavia. Toimialajako on tehty manuaalisesti. Koronajäljityksessä ei aina voida yksiselitteisesti osoittaa, onko tartunta saatu työpaikalla vai jossain muualla.

- Koronatartunnan voi saada missä tahansa. Työpaikat ovat yksi huolta aiheuttava tartuntalähde. Kahden metrin turvaetäisyys ja maskien käyttö ovat koronalta suojautumisen lähtökohta. Ymmärrämme hyvin, että kaikkea työtä ei voi tehdä etänä, mutta maskeja voi ja pitää käyttää kaikissa kohtaamisissa. Iso osa työpaikkatartunnoista ja altistuksista voitaisiin estää, jos maskeja käytettäisiin systemaattisesti, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Luvut eivät sisällä sote-alan työpaikkojen koronavirustartuntoja, joita on Varsinais-Suomessa epidemian aikana todettu kaikkiaan 122 tapausta.

Koronavirustartunnat työpaikoilla 1.3.2020-3.2.2021 Varsinais-Suomessa, n=276

Työpaikkatartunnat_5.2.2021.JPG 

Varsinais-Suomessa todettu yhdeksän koronaviruksen muunnosta

Varsinais-Suomessa todettiin eilen (4.2.2021) 34 uutta koronavirustapausta. Ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta on nyt 112,7.  Virusmuunnoksia on perjantaihin 5.2. mennessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettu kaikkiaan yhdeksän.

- Aina kun epäillään muuntovirusta, eristämiseen ja karanteenissa pysymiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Tällaista henkilöä haastatellaan huolellisesti kaikkien altistuneiden löytämiseksi ja heidät toimitetaan testiin mahdollisimman pian, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Se, onko jokin tartunta erittäin herkästi tarttuvaa muuntovirusta, selviää vasta huolellisen laboratoriotyön jälkeen. Muuntoviruksen toteaminen kestää useista päivistä jopa muutamaan viikkoon.

- Muuntovirus todetaan selvittämällä koronaviruksen alkuperä laboratoriossa niin sanotulla sekvensoinnilla. Käytännössä viruksen perimästä määritetään mahdollisia muuntuneita kohtia, aminohappoja. Menetelmään liittyy useita laboratoriossa tehtäviä työvaiheita sekä analyysivaiheita tietojärjestelmissä, joten tuloksen saamiseen kuluu useita päiviä tai jopa muutama viikko, kertoo kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Tytti Vuorinen.

Koronaviruksen sekvensoinnit tehdään tällä hetkellä THL:n ja Helsingin yliopiston laboratorioissa.

Muokattu : 5.2.2021 17:52
Luotu : 5.2.2021 17:23