Tyks kaksinkertaistanut tehohoitopaikat

Turun yliopistollinen keskussairaalan (Tyksin) teho-osasto on valmiina lisäämään tehohoitopaikkojaan tarvittaessa merkittävästi. Teholle siirtymistä varten on perehdytetty henkilöstöä muilta osastoilta.

Teho-osaston henkilökuntaa. Etualalla Mika Valtonen.

Teho-osaston henkilöstö perehdyttää muiden osastojen hoitajia ja lääkäreitä sen varalle, että tehohoitopaikkoja lisätään. Kuvassa etualalla ylilääkäri Mika Valtonen.

Tyks on tehnyt suunnitelman tehohoitopaikkojen lisäämisestä koronavirusepidemian pahenemisen varalle. Suunnitelma perustuu arvioon epidemian etenemisestä sekä sairaala- ja tehohoidon tarpeen asteittaisesta kasvusta. Ohjeistuksen on antanut sosiaali- ja terveysministeriö.

Tyksin teho-osastolla on tavallisesti 24 paikkaa. Paikkaluku voidaan tarvittaessa nostaa nopeasti noin 40 paikkaan ja vuorokauden varoitusajalla vielä 55 paikkaan.

– Olemme parhaillaan epidemian ensimmäisessä vaiheessa. Tavallinen kapasiteettimme on riittänyt toistaiseksi hyvin, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin. Olemme valmistautuneet tähän huolellisesti, teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämänhetkisen arvion mukaan tehohoitoon voitaisiin koko Suomessa tarvita 500 paikkaa. Tähän yliopistosairaalat ovat yhdessä varautuneet.

Henkilöstö valmiudessa siirtymään

Tehohoitopaikkojen lisääminen edellyttää riittävää ja osaavaa ammattihenkilöstöä. Tyksin tehon hoitohenkilöstön vahvistaminen on käynnistetty perehdyttämällä teholle siirtyväksi suunniteltua omaa henkilöstöä.

Päivi Nygren. Päivi Nygren.

– Leikkausosastojen ja heräämöjen hoitohenkilöstö on saanut lisäperehdytyksen teho-osastolle siirtymisen varalle. Lisäksi eri yksiköissä työskentelee tehohoito-osaamisen omaavaa henkilöstöä. Perehdytys sisältää tehohoidon menetelmien harjaannuttamista kokeneen tehohoitajan ohjauksessa. Hyödynnämme videovälitteisiä ja simulointiopetuksen keinoja, hallintoylihoitaja Päivi Nygren kertoo.

Kun tehohoitokapasiteettia vahvistetaan koronaviruspotilaiden lisääntyessä, samanaikaisesti vähennetään harkitusti kiireetöntä leikkaustoimintaa. Vapautuvia tiloja, laitteita ja henkilöstöä kohdennetaan uusien tehohoitopaikkojen varustamiseen.

Teho-osastoilla tiivis yhteydenpito

Valtonen kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön asettamaan tehohoidon koordinaatioryhmään. Hän vaihtaa tiheästi tietoja kollegoidensa kanssa. Sairaanhoitopiirit auttavat toisiaan tarvittaessa.

– Epidemia etenee eri osissa maata eri tahtiin, joten ruuhkautunut sairaanhoitopiiri voi saada apua toiselta, jossa on rauhallista. Toistaiseksi kenelläkään ei ole vielä kapasiteetti ylittynyt, myös Suomen teho-hoitoyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Valtonen kuvaa.

Hänen mukaansa pandemia on Suomessa vielä hyvin hallinnassa. Nyt on tärkeää, että ihmiset jaksaisivat noudattaa rajoituksia ja vaihtaa esimerkiksi pääsiäistervehdykset etänä.

Tyksin teho-osastolla on hänen mukaansa odottava tunnelma. Hän on ylpeä henkilökunnastaan.

– Henkilöstömme on pelotonta ja muiden eteen auliisti työskentelevää, hän sanoo.

Hänen mielestään ihmiset arvostavat nyt koronaa vastaan kamppailevaa hoitohenkilöstöä. Se välittyy, vaikka Suomessa ihmiset eivät kokoonnu iltaisin taputtamaan parvekkeille.

– Suomalaiset osoittavat arvostusta omalla hienolla tavallaan, hän sanoo.

 

Teksti: Suvi Vainio

Kuvat: VSSHP

Muokattu : 5.8.2020 10:09
Luotu : 8.4.2020 10:38