Tyks käynnistänyt kaihileikkaukset tehostetusti

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri lisää kaihileikkauksia lisäsalin avulla. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) asiakkaiden toivotaan kärsivällisesti odottavan kutsua silmäklinikalta. 

Kaihileikkausta tekemässä kirurgi Riikka Törnblom ja leikkaussalihoitaja Jemina Silvola. 

Kuvassa Tyksin potilasta leikkaamassa kaihikirurgi Riikka Törnblom. Häntä avustaa leikkaussalihoitaja Jemina Silvola.

Tyksin silmäklinikka haluaa rauhoittaa henkilöitä, jotka odottavat kutsua harmaakaihileikkaukseen. Korona-ajan rajoitusten vuoksi lähes 1000 kaihileikkausta ja –esitutkimusta jouduttiin peruuttamaan. Osa näistä on saatu jo hoidettua. Lisäksi odottamassa on uusia lähetepotilaita, joille ei ole vielä voitu lähettää kutsua.

– Pahoittelemme tilannetta ja toivomme kärsivällisyyttä potilailtamme. Käynnistämme kaihileikkaukset nyt kesän aikana tehostetusti. Olemme jo ennen korona-aikaa suunnitelleet toiminnan lisäämistä lisääntyneen tarpeen vuoksi. Leikkaamme suunnitellusti kesän aikana noin 350 kaihia enemmän kuin edellisenä vuotena. Syksyllä aloitamme kaihileikkaukset Salon sairaalassa kolmena päivänä viikossa, vastuualuejohtaja, erikoislääkäri Ulpu Salmi kertoo.

Tyksin silmäklinikalle kaihileikkaukseen pääsy on venynyt poikkeusajan vuoksi jopa yhdeksän kuukauden mittaiseksi. Klinikalla pyritään kesän ja syksyn aikana lyhentämään odotusaikaa kuuteen kuukauteen uusin järjestelyin. Edelleen leikkauksia tehdään kiireellisyysjärjestyksessä.

– Ensisijalla ovat kokonaan näkönsä menettäneet henkilöt sekä työelämässä olevat ihmiset, jotka ovat sairauslomalla kaihin takia, Salmi kertoo.

Asiakkaalle lähetetään kutsu heti, kun leikkauspäivä on tiedossa.

– Potilaamme voivat olla luottavaisin mielin, että kutsu on tulossa. Alamme purkaa jonoa heistä, joilta peruuntui leikkaus- tai tutkimusaika, Salmi sanoo.

Silmäklinikan toiminnassa on uudistettu potilaan hoitopolkua. Aikaisemmin lähes kaikki asiakkaat tulivat ensin esitutkimuskäynnille, jolloin varattiin leikkausaika.

– Uuden käytäntömme mukaan valtaosa asiakkaista saa suoraan kutsun leikkaukseen, jos silmälääkärin lähetteessä ei ole jotain erityistä syytä tutkia vielä uudelleen, sairaanhoitaja Heli Kuokkanen kertoo.

Potilaalle tämä merkitsee sujuvampaa hoitokäytäntöä.

Teksti: Suvi Vainio

Kuva: Nadine Karell

Muokattu : 5.8.2020 13:16
Luotu : 16.6.2020 8:37