Tyks tukee asiakkaitaan terveydelle elintärkeässä savuttomuudessa

Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) edistää savuttomuutta, jonka vaikutus ihmisen terveyteen on ratkaisevan tärkeä. Tyksin sairaaloissa otetaan 20. marraskuuta käyttöön uusi ohjeistus, jonka tavoitteena on kannustaa asiakkaita ja henkilöstöä savuttomuuteen. Tyksin T-sairaala värivalaistaan uudistuksen merkiksi.

Kampanjakuva, jossa lukee Savutta joka päivä, rökfri varje dag.

Sairaalajohtaja Petri Virolainen haluaa innostaa ihmisiä mukaan yhteiseen tavoitteeseen, josta hyötyvät kaikki.

– Terveyden näkökulma on meille tärkeä. Toivomme nyt, että asiakkaat ja henkilöstö tarttuvat tilaisuuteen saada näkyvä muutos aikaan. Tupakan haitat ja kustannukset ovat merkittävät. Tupakointi on esimerkiksi suurin riskitekijä ennenaikaiseen kuolemaan, hän sanoo.

Tyksin sairaaloiden alueelta poistetaan tupakointipaikat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

– Yhteinen tahtotilamme on päästä eroon tupakansavusta sairaalan alueella. Tarjoamme apua ja kannustusta tupakoinnin lopettamiseen niin asiakkaille kuin henkilökunnallemme, Virolainen sanoo.

Savuton sairaala on saanut uuden graafisen ilmeen, joka näkyy ovilla ja auloissa Tyksin sairaaloissa. Esitteitä on tarjolla kaikille savuttomuudesta kiinnostuneille. Tyksin T-sairaala valaistaan kampanjan turkoosilla värillä 20. marraskuuta.

– Jos tupakoit, tumppaa nyt. Hienoa, jos olet savuton! Yhdessä pystymme tekemään Suomesta savuttoman, Tyksin Savuton sairaala -työryhmä kannustaa.

Savuttomana hoitoon Tyksiin

Savuttomuudella on ratkaiseva vaikutus hoidon tehoon. Tupakoinnin lopettaminen on keskeinen osa leikkaukseen valmistautumista. Näin potilaskin osallistuu parhaimman leikkaustuloksen saamiseen.

Tupakoivaa potilasta kannustetaan lopettamiseen, kun toimenpidettä aletaan suunnitella.

–  Tupakointi pitää lopettaa kaksi kuukautta ennen toimenpidettä tai hoitoja, jolloin keuhkoille, verenkierrolle ja kudoksille annetaan mahdollisuus toipua. Tällä kaikella haluamme lisätä potilaan turvallisuutta leikkauksissa, anestesiaerikoislääkäri Ari Katila sanoo.

Tupakoinnin lopettaminen kaksi kuukautta ennen leikkausta parantaa tutkitusti leikkaushaavojen paranemista sekä vähentää hengitysongelmien, keuhkokuumeen ja verisuonitukoksien riskiä.

– Savuttoman potilaan luuhun kohdistuvien leikkausten paraneminen on nopeampaa ja tehokkaampaa. Sydän- ja aivoinfarkteja leikkauksen yhteydessä on merkittävästä harvemmin, Katila luettelee.

Nikotiinikorvaustuotteet on lopetettava kaksi viikkoa ennen toimenpidettä.

Tärkein keino estää keuhkosairauksia

Viisi henkilöä seisoo sairaalan käytävällä ja pitää käsissään Savutta joka päivä -julisteita ja esitteitä.

Kuvassa Päivi Grönroos, Maritta Kilpeläinen, Minna Pohjola, Wiveka Kauppila ja Ari Katila.

Tyksin keuhkosairauksien vs. vastuualuejohtaja, ylilääkäri Maritta Kilpeläisen mukaan Turun seudun perusterveydenhuollossa tarjotaan hyvin tukea tupakoinnin lopettamiseen. Keuhkosairauksista kärsivien määrä on silti kasvussa. Tyksiin lähetteen saaneiden määrä kasvoi neljänneksen vuonna 2019 verrattuna vuoteen 2018.

– Tyksissä todetaan 200 uutta keuhkosyöpätapausta vuodessa. Keuhkosyövän ennuste on huono uusista lääkkeistä huolimatta. Osastohoidossa on jatkuvasti monia potilaita keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheen takia. Toki kaikki keuhkosairaudet eivät johdu tupakasta, hän toteaa.

Kilpeläinen on huolissaan nuuskan käytön yleistymisestä. Valtakunnallinen trendi näkyy selvästi myös keuhkosairauksien poliklinikalla potilaiden taustatietokyselyissä. Nuuskan käyttö usein johtaa nuoren käyttämään myös muita nikotiinituotteita.

– Nuuska aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Tutkimusten mukaan sen käyttö johtaa usein myös tupakointiin. Lisäksi nuuskan ja savukkeiden yhteiskäyttö on yleistä, Kilpeläinen kertoo.

Tupakasta luopuminen tuo iloa

Suomalaisten tupakointi on vähenemässä, mutta vieläkin lähes joka viides tupakoi. Tupakoinnin taloudelliset haittavaikutuksetkin ovat merkittäviä. Tupakoitsijan savukkeiden hinta on noin 2000 euroa vuodessa.

– Tupakoinnin lopettaneet kertovat, että lopettamisen jälkeen iho ja hiukset voivat paremmin, hengitys ja vaatteet eivät haise tupakalle, unenlaatu paranee, hengittäminen helpottuu ja liikkuminen on mukavampaa. Kunto paranee, eikä tupakointi enää hallitse elämää – ei tarvitse häpeillen etsiä tupakkapaikkaa. Lopettamisen jälkeen voi olla ylpeä itsestään, kun monivuotinen haave on toteutunut, Tyksin keuhkoklinikan vieroitushoitaja Päivi Grönroos sanoo.

Tupakasta eroon – vieroitushoitajan vinkit

Tyksin tupakasta vieroitusryhmiin osallistuneista 60 prosenttia on vuosi ryhmän loppumisen jälkeen edelleen tupakoimatta. Grönroos kehottaa tupakoijia ottamaan seuraavat askeleet tupakoinnin lopettamiseksi:

1. Mieti, mitä hyvää sinussa tapahtuu, kun lopetat tupakoinnin.
2. Ota yhteyttä omaan terveydenhuoltoosi ja pyydä apua. Saatat saada vinkin, jota et ole tullut ajatelleeksi.
3. Jos haluat mukaan vieroitusryhmään, ota asia puheeksi asioidessasi terveydenhuollossa.

Päivi Grönroos kertoo Tyksin vieroitushoitotoiminnasta Suomen ASH:n verkkosivuilla.

Fakta

Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat eniten kuolemia maailmassa. Joka kahdeksannen sydänkuoleman taustalla on tupakointi tai ympäristön tupakansavulle altistuminen. Tupakointi on korkean verenpaineen ohella tärkein sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Työnantajalle tupakoitsijan aiheuttamat lisäkustannukset on arvioitu jopa 4000 euron suuruisiksi. Työnantajan tulee kannustaa työntekijöitään savuttomuuteen ja jokaisen esimiehen kannattaa ohjata tupakoiva työntekijä työterveyshuoltoon tupakasta vieroitukseen.

Tyksin tupakasta vieroituksen työryhmä

Syöpätautien erikoislääkäri Sirkku Jyrkkiö (virkavapaalla)

Anestesiaerikoislääkäri Ari Katila

Keuhkosairauksien vs. vastuualuejohtaja Maritta Kilpeläinen

Vieroitushoitaja Päivi Grönroos

Suunnittelija Wiveka Kauppila

Suunnittelija Minna Pohjola

Muokattu : 20.11.2020 12:29
Luotu : 20.11.2020 11:56