​Tyks tutkii ja hoitaa 17.3. 

Pida huolta päästäsi – tärkein kovalevysi on herkkä iskuille

Mitä tapahtuu, kun päähän osuu isku? Voimmeko itse vaikuttaa omaan aivoterveyteemme? Aivovammat ja aivojen terveys käsittelyssä Tyks tutkii ja hoitaa -livessä 17.3. klo 18:00.

Kerrothan meille, mitä haluaisit tietää aivoterveyteen liittyen. Voit esittää kysymyksesi tapahtumasivulla tai liven aikana chatissa.

Tule mukaan seuraamaan!

Henkilö pitää käsiään ohimoillaan. Tekstissä TYKS TUTKII JA HOITAA LIVE Aivoterveys to 17.3. klo 18.-18.45.

Pään iskeytyminen vaikkapa maahan kaaduttaessa voi aiheuttaa myöhemmin oireita. Entä milloin päähän kohdistuneesta iskusta on syytä huolestua? Tyks Aivovammakeskuksen ylilääkäri Olli Tenovuo kertoo tärkeimmät merkit.

Tapaturman sattuessa kiinnitämme herkemmin huomion esimerkiksi käsiin tai jalkoihin kohdistuneisiin vammoihin. Päähän kohdistunut isku voi kuitenkin muuttaa koko elämän ja sen vaikutukset voivat ilmentyä viiveellä. On tärkeää hakeutua tutkimuksin, kun pää saa iskun. Kehittyneet tutkimusmenetelmät auttavat ennustamaan, kuinka mahdollinen vamma vaikuttaa aivoihin.

Matilda Gustafssonin elämä muuttui koulun jalkapallossa tulleen päävamman vuoksi. Miten elämä jatkuu aivovamman kanssa? Matildan tapaus osoittaa, kuinka herkät aivot ovat. Lasten ja nuorten pään suojaaminen on erityisen tärkeää.

Aivojemme terveyttä uhkaavat muutkin asiat kuin päähän kohdistuvat iskut. Ylilääkäri Elina Rauhala kertoo, mikä tutkitusti auttaa pitämään tärkeimmän kovalevymme kunnossa.

Aivojemme terveydelle tekevät hyvää sosiaalisuus, sopiva määrä haasteita, liikunta ja lepo. Terveelliset elämäntavat ovat paras keino ennaltaehkäistä muistisairauksia. Onko erilaisista  lääkkeistä ja ravintovalmisteista hyötyä esimerkiksi Alzheimerin taudin ennaltaehkäisyssä?  

Livelähetyksessä asiantuntijoina ovat:

Elina Rauhala.Elina Rauhala, ylilääkäri, LT, yleisneurologia, Tyks Neurokeskus
Olii Tenovuo.Olli Tenovuo, ylilääkäri, professori, Aivovammakeskus, Tyks Neurokeskus

Matilda-Santra.Matilda Gustafsson

 

Tervetuloa mukaan!

Muokattu : 5.4.2022 14:59
Luotu : 14.3.2022 8:55