​Tyks valaistaan potilasturvallisuuspäivänä

Turun kaupunki ja Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) osallistuvat maailmanlaajuiseen terveysjärjestö WHO:n potilasturvallisuuden teemapäivään. Turussa julkisia rakenteita ja rakennuksia valaistaan oranssilla teemavärillä jo toista kertaa.

Tyksin T-sairaalan ja Turun Kirjastosillan valot loistavat taas torstaina oranssina iltahämärästä puoleen yöhön. Valaisun järjestää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Tänä vuonna teemana on henkilöstön turvallisuus osana potilas – ja asiakasturvallisuutta.

T-sairaalan valaistus vuonna 2019.

– Terveysjärjestö WHO lanseerasi potilasturvallisuuden teemapäivän viime vuonna. Silloin osallistuimme juhlavalaistukseen ainoana sairaalana Suomessa, Tyksin potilasturvallisuuspäällikkö Karolina Olin kertoo.

Teemapäivä lisää tietoisuutta potilas- ja asiakasturvallisuudesta. Vaikka potilaiden hoito yleensä sujuu hyvin, kokee joka kymmenes potilas  tutkitun tiedon mukaan sairaalahoitonsa aikana jonkinasteisen haittatapahtuman.  Vaaratapahtumista jopa puolet olisi mahdollista estää. 

Kirjastosillan valaistus vuonna 2019.

Tyks on edistänyt potilasturvallisuutta tuloksellisesti jo vuodesta 2009. Tyks on yksi vanhimmista Suomen potilasturvallisuuden asiantuntijaorganisaatioista. Olin kertoo, että Tyksin henkilöstö tiedostaa hyvin potilasturvallisuuden merkityksen ja tekee vuosittain ennalta noin 8000 ilmoitusta mahdollisista vaaratilanteista. Potilasturvallisuus vaatii myös tiivistä yhteistyötä ammattilaisten ja potilasasiakkaiden välillä.

– On tärkeää ottaa potilasturvallisuuden edistämiseen mukaan myös potilaat sekä omaiset, hän tiivistää. 

Teksti: Talvikki Härmä ja Karolina Olin

Kuvat: Weronika Gröndahl

Muokattu : 16.9.2020 16:37
Luotu : 16.9.2020 12:59