Tyks varautuu lakkoon

Neljän päivän työtaistelu kohdistuu Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) aikuisten teho-osastolle ja tarkoittaisi potilaiden siirtoa muihin sairaaloihin, joissa on tehohoitoa, Helsinkiin, Tampereelle ja Poriin.

Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet aloittavansa neljän vuorokauden lakon Tyksin toimenpide-, teho- ja kivunhoitopalvelujen (Tyks Totek) teho-osastolla. Lakkoilmoitusten mukaan lakon piti alkaa 6.9.2022, mutta se on työministerin päätöksellä siirretty alkamaan aikaisintaan tiistaina 20.9.2022 klo 00:01. Tällöin lakko päättyisi perjantaina 23.9.2022 klo 23:59. Lakko koskee kaikkia työsopimussuhteisia Tehyn ja SuPerin jäseniä edellä mainitussa yksikössä.

– Tämä on helpottavaa, koska se antaa meille enemmän aikaa järjestellä potilaiden hoitoa ja siirtokuljetuksia ja leikkausten suunnittelua, sanoo Tyksin vt. johtaja Sirkku Jyrkkiö. Toivomme tietysti, että lakolta vältyttäisiin kokonaan.

Tehy ja SuPer ovat kieltäneet jäseniään tekemään suojelutyötä lakon aikana. Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisen hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Jos lakko tulee, Tyksin aikuisten teho-osastoa ei voida pitää toiminnassa. Se tarkoittaisi, että potilaat siirrettäisiin mahdollisuuksien mukaan toisiin sairaaloihin: HUSiin, Taysiin ja Satasairaalaan.

– Totta kai teemme kaikkemme, ettei potilasturvallisuus vaarantuisi, mutta ei meillä ole mitään takeita, ettei näin tapahtuisi, koska yliopistosairaala ei voi toimia ilman tehohoitoa, Tyksin sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas sanoo.

– Jos lakko toteutuu, joudumme lopettamaan tehohoitoa vaativat suuret leikkaukset edellisen viikon torstaina 15.9. Silloin aloitetaan niin ikään teho-osaston tyhjentäminen, teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen sanoo.

Tyks on yhteydessä potilaisiin

Tyksin hoitavasta yksiköstä ollaan yhteydessä potilaisiin, joiden leikkausaikoihin tulee muutoksia. Jos yhteydenottoa ei tule, potilaat tulevat sairaalaan kutsussa ilmoitetun ajan mukaisesti. Potilaisiin ollaan tarvittaessa yhteydessä puhelimitse, kirjeitse tai tekstiviestillä.

Pyydämme odottamaan rauhallisesti viestiä. Soittaminen osastolle tai Tyksin vaihteeseen ei nopeuta asian hoitoa, vaan valitettavasti ruuhkauttaa puhelinliikennettä entisestään.

Puhelinvaihde palvelee

Tyksin puhelinvaihde puh. 02 313 0000 toimii lakon aikana.

Kiireettömissä asioissa on ensisijaisesti oltava yhteydessä omaan terveyskeskukseen.

Hätätilanteessa soita aina 112.

 


Muokattu : 1.9.2022 10:52
Luotu : 1.9.2022 10:50