​Tyksin toimialuejohtaja, syöpälääkäri Sirkku Jyrkkiölle Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinto

Dosentti, Tyksin operatiivisen toiminnan ja syöpätautien toimialuejohtaja Sirkku Jyrkkiön merkittävän ja laaja-alaisen uransa ansioita ovat syöpätautien hoidon kansallinen kehitystyö, tutkimus sekä erityinen vahvuus johtajana ja esimiehenä.

Sirkku Jyrkkiö

Jyrkkiön väitöskirja isotooppimerkkiaineiden käytöstä kasvainkudoksen aineenvaihdunnassa vuonna 1992 oli ensimmäinen, jossa hyödynnettiin PET-menetelmää kliinisen onkologian tutkimuksissa. Monien syöpien levinneisyystutkimukset perustuvat hänen väitöskirjansa osatöihin.

Jyrkkiö on toiminut Tyksin syöpätautien yksikön osastonylilääkärinä ja hänen erityisalansa ovat lymfoomat, joiden hoidossa hän kuuluu Euroopan johtaviin asiantuntijoihin.

Palkinnon saaja on merkittävä vaikuttaja kansallisissa syöpätautien verkostoissa. Hän on toiminut vastikään CC-tunnustuksen saaneen Läntisen syöpäkeskuksen johtoryhmässä ja ajanut aktiivisesti palliatiivisen hoidon kehitystyötä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä monialaisen yhteistyön mallilla.

Toimialuejohtajana Jyrkkiötä arvostetaan esimerkillisenä esimiehenä, joka johtaa yksikköään tasapuolisesti, kaikki vastuualueet, osapuolet ja henkilöstöryhmät huomioiden. Johtajana häntä on helppo lähestyä ja hän huolehtii inhimillisellä lämmöllä ja empatialla omien joukkojensa työhyvinvoinnista ja eduista. Oman toimialueensa ohella Jyrkkiö on vastannut myös monista Tyksin ja VSSHP:n yhteisistä kehityshankkeista. Hän on ollut vuosia VSSHP:n eettisen toimikunnan jäsen ja tammikuusta 2019 alkaen toimikunnan puheenjohtaja.

– Jyrkkiö on työhönsä suurella sydämellä sitoutuneen lääkäri, tutkija ja johtaja, jota sekä potilaat että työtoverit ja kollegat kautta koko Tyksin arvostavat. Hän on innovatiivinen kehittäjä, joka saa väsymättömällä sitkeydellään kehityshankkeet myös toteutumaan, kiittävät palkintoa hänelle esittäneet työtoverit.

Sirkku Jyrkkiö kuvailee itseään yleisnaisjantunen-tyypiksi, joka kaikkien ohjeiden vastaisesti hajottaa itseään moneen suuntaan saadakseen haluamiaan asioita tavoitteeseen.

– Tunnustus lämmittää mieltäni ja arvostan sitä kovasti. Minulle tärkeitä asioita ovat potilaan kokonaisvaltaisen hoidon edistyminen, mukaan lukien psykososiaalinen tuki ja palliatiivinen hoito, resurssien oikea kohdentuminen sekä nuorten terveydenhuollon ammattilaisten oppiminen ja edistyminen uralla. Haluan edistää väestön mahdollisuutta ymmärtää faktoja ja uutta tietoa. Työyhteisöjen kehittäminen toimivammiksi ja monialaisen, yli organisaatiorajojen tehtävän yhteistyön edistäminen potilaan parhaaksi ovat myös sydäntäni lähellä. Taitaa kuulostaa megalomaaniselta, hän naurahtaa.

Tunnustuspalkinto, arvoltaan 3 500 euroa, jaetaan perinteisesti Turun Lääketiedepäivien yhteydessä ansioituneelle kliinikko- tai tutkijalääkärille. Palkinto jaetaan 29. kerran vuonna 2019.

Sirkku Jyrkkiö, s. 1961 Turussa

  • LL 1987, LT 1992 TY
  • Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri 1998, TY
  • Hallinnon pätevyys 2006
  • Kokeellisen onkologian dosentti 2000, TY
  • Apulaislääkäri ja erikoislääkäri Tyks vv 1988-2006
  • Osastonylilääkäri Tyksin syöpätautien klinikka, 2006-
  • Ylilääkäri Turun kaupunginsairaala 2015-2016
  • Operatiivisen toiminnan ja syöpätautien toimialuejohtaja, Tyks, 2016 alkaen
  • Syöpä-Cancer-lehden päätoimittaja ja Suomen Lääkärilehden Tieteessä-palstan toimittaja

 

Teksti: Tuula Vainikainen

Kuva: Nadine Karell

Muokattu : 12.11.2019 9:34
Luotu : 6.11.2019 10:56