​Tyksin uudelle sairaalalle nimikilpailu 14.10.–10.11.2019

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) uudisrakennuksen nimestä kerätään ehdotuksia 10.11.2019 saakka. Yleisö saa myös valita suosikkinsa sairaalaan tulevista saariston eläimistä.

Jätä jälkesi Turun historiaan.

Sairaanhoitopiirin lippulaivaksi nousevalle uudelle sairaalalle etsitään nyt nimeä. Rakennushankkeelle annettu T3-nimi halutaan jättää taakse, kun rakennus valmistuu loppuvuodesta 2021. Uudelle sairaalalle halutaan nimi, jonka asiakkaidemme on helppo muistaa ja joka kuvastaa modernin uudisrakennuksen saaristohenkistä ilmettä.

– Haluamme, että sairaala saa arvoisensa nimen. Haluamme saada kaikki varsinaissuomalaiset mukaan ideoimaan sitä. Inspiraatiota antaa sairaalan saaristohenkinen tarina ja siihen liittyvät eläimet, sairaalan hankejohtaja Riikka Aaltonen kertoo.

Parhaan ehdotuksen antaja julkistetaan, mutta ei palkita. Palkintona on mahdollisuus päästä Turun historiaan nimen keksijänä.

Perhe tärkeä lapsen hoidossa

Sairaalan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota perheiden mukaan ottamiseen hoidossa.

– Uuden sairaalan perusajatuksena on perhekeskeisyys. Vanhemmat ja sisarukset ovat tärkeä voimavara lapselle sairauden aikana. Myös muut potilasryhmät hyötyvät uudesta sairaalasta, jossa sekä lasten että synnyttäneiden osastoilla hoito tapahtuu perhehuoneissa, joissa vanhemman tai puolison läsnäoloa varten on muun muassa oma sänky, Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen kuvaa.

Kaikille uuden sairaalan osastoille ja poliklinikoille on valittu oma tunnuseläin. Eläimet tuovat lämpöä ja sympaattisuutta sairaalaympäristöön. Eläimet auttavat potilaita pois sairauden ajattelemisesta sekä opastavat perille.

– Sairaalan seiniltä ja esimerkiksi katon paneeleista kurkistavat eläimet tarjoavat mukavaa ajateltavaa asiakkaillemme. Eläimet on valittu Suomessa elävistä lajeista ja esitetty luonnonmukaisesti. Uskomme että ne tarjoavat kiinnostavaa katsottavaa kaiken ikäisille, Aaltonen sanoo.

Joutsen, haikara ja hylje

Kolme hyljettä

Hylje on Tyksin Lasten ja nuorten päivystyksen eläin.

Kahdeksankerroksisessa sairaalassa kunkin kerroksen eläimet liittyvät toisiinsa. Yhden kerroksen teemana ovat esimerkiksi kalat, toisen linnut. Tunnuseläimet ovat Tyksissä uusia, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

– Joutsen poikasineen oli jo aiemmin otettu keskolan tunnuseläimeksi. Myös haikara synnytysosaston tunnuksena oli helppo valinta. Esimerkiksi lasten ja nuorten päivystys, joka on uusi toimintamuoto Tyksissä, saa hylkeenpoikasen, Aaltonen kertoo.

Nisäkkäistä mukana ovat esimerkiksi hirvi, karhu, kärppä, mäyrä ja liito-orava.

Majakka valaisee

Uuden sairaalan saaristohenkinen tarina näkyy myös sairaalan rakenteissa. Esimerkiksi sairaalan sisääntulon suunnittelun lähtöajatuksena oli vene. Sairaalan katolle rakennettava konehuone valaisee ympäristöä – kuin majakka saaristossa laivojen öistä matkaa.

Uuteen sairaalaan siirtyy eniten U-sairaalassa nykyisin toimivia yksiköitä, joihin kuuluvat muun muassa lasten ja nuorten klinikka sekä naistenklinikka. Lisäksi uusi sairaala tuo yhteen eri puolilla Tyksiä nykyisin toimivat korva-nenä-kurkkutautien sekä suu- ja leukasairauksien klinikat yhteiseen "pään kerrokseen". Tämän kerroksen tunnuseläimiä ovat muun muassa kettu, ilves ja orava.

Eläinten luonne esiin

Sairaalaan tulevan eläinkuvaston on piirtänyt sairaalan visuaalisesta suunnittelusta vastaava arkkitehti Mikko Sinervo Arkkitehtiryhmä Reino Koivulasta. Ilmeikkäät eläinkuvat syntyivät vaiheittain.

– Eläinhahmot olivat minulle melkoinen haaste. Aloitin eläinten luonnostelun useita vuosia sitten, ja varsinaisen toteutustyylin löytyminen vei aikansa. Osa tekemistäni luonnoksista oli realistisia, osa abstrakteja. Lopullinen esitystekniikka perustuu käsivaralla piirtämiini ja vesivärein laveeraamiini tussipiirroksiin, joiden herkkää, vaihtelevaa viivaa olen yrittänyt tavoitella. Useimmat eläinpiirrokset vaativat onnistuakseen useita yrityksiä – kuten ihmistä piirtäessä, eläimen luonne tulee esille vasta, kun taitelija tuntee mallinsa, hän kertoo.

Eläinhahmojen luomisessa on ollut mukana myös arkkitehti Riitta Pikkuhookana.

Muokattu : 11.11.2019 9:47
Luotu : 14.10.2019 7:27