​Tyksin uuden sairaalan ilme luonnosta

Turun moottoritien ylle rakentuvan sairaalan visuaalinen ilme perustuu tarinaan saaresta. Se inspiroi varsinaissuomalaisia taiteilijoita, jotka lähettivät yli 80 ehdotusta sairaalan taideteoksiksi. Värit ja eläinhahmot opastavat sairaalaan tulijoita.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) uuden sairaalan odotetaan valmistuvan vuonna 2021. Talon suunnittelussa on määritelty taiteelle sijainnit sekä siihen käytettävä rahasumma. Taideteokset ja niiden tekijät valittiin kahdella tavalla.

– Talon kahteen sisäpihaan tulevien teosten tekijöiksi valitsimme jo alkuvaiheessa kuvataiteilija Heini Ahon sekä isoja seinämaalauksia eli muraaleita maalaavan taiteilijaryhmä Multicoloured Dreamsin. Taideteoksia kolmeen näköalaikkunan syvennykseen etsimme avoimella haulla. Ilahduttavan suuresta määrästä ehdotuksia valitsimme luonnosten perusteella Annu Mikkilän, Elina Ruohosen ja Andréa Vannucchin teokset, sairaalan taidekoordinaattori Matti Tainio kertoo.

Teosten lähtökohtana on uudisrakennukselle kehitetty tarina saaresta. Sairaala on majakka, joka tuo turvaa merellä liikkujille. Saaren tarina liittyy useisiin osiin tulevassa sairaalassa. Esimerkiksi sisäänkäynnin suunnittelun lähtökohtana on ollut vene. Rakennuksen katolta loistaa konehuoneesta tuleva valo.

Mielikuvia saaresta

Taideteoksissa saari on toiminut inspiraation lähteenä.

– Teokset eivät kuvaa suoranaisesti lähisaarta, vaan asioita, joita voimme kuvitella, että yleensä saareen liittyy. Tällaisia ovat esimerkiksi yhteydet saarelle tai mitä saarelta voi löytää, Tainio kuvaa.

Esimerkiksi ensimmäisen sisäpihan noin 30 metrin korkuisen muraalin lähtökohtana on saareen kuviteltu, alkuperäinen asujaimisto. Toisen sisäpihan teoksen aiheena on puinen maja saarella kasvavassa puussa.  Heini Ahon teos ripustetaan korkean sisäpihan ilmatilaan. Siihen heijastetaan videokuvaa, jonka ansiosta teos näyttää erilaiselta eri aikoina.

Sairaalaa rakennuttava Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on varannut taidehankintoihin 200 000 euroa.

Multicoloured Dreamsin taideteos.

Kuvassa: Multicoloured Dreamsin taideteos.

Värit ja eläimet opastavat

Tulevan sairaalan opastuksessa käytetään värejä ja eläimiä. Konseptin on suunnitellut sairaalan visuaalisesta ilmeestä vastaava arkkitehti Mikko Sinervo.

– Joka kerroksella on oma tunnusvärinsä, joka toistuu opasteissa ja infotiskien tehostevärinä. Lisäksi jokaiselle yksikölle tulee oma tunnuseläin. Väri siis kertoo, missä kerroksessa olet ja eläin, missä klinikassa, Sinervo sanoo.

Sairaalan kahdeksaan kerrokseen sijoittuu palveluita lapsille ja aikuisille. Eläimet tarjoavat mukavaa ajateltavaa kaikenikäisille.

 – Tunnuseläimen voi kohdata osaston seinillä seikkailemassa, millä haluamme ilahduttaa potilaita. Eläimet tuovat lämpöä ja sympaattisuutta sairaalaympäristöön, Sinervo toteaa.

Tulevan sairaalan opastuksessa käytettäviä eläimiä.

Henkilöstö on saanut vaikuttaa oman yksikkönsä tunnuseläimen valintaan.

– Suosituimpia olivat erilaiset nisäkkäät, mutta halusimme mukaan myös lintuja ja kaloja. Eläimen valintaan vaikuttaa myös kerroksen teema. Valintojen yksityiskohtia hiotaan vielä, hankejohtaja Riikka Aaltonen kertoo.

Taiteilijat, joilta on valittu teos Tyksin uuteen sairaalaan:

Multicoloured Dreams

MCD on vuodesta 2010 toiminut katutaidekollektiivi, joka on tehnyt julkisia teoksia eri puolille Suomea sekä Eestissä. Multicoloured Dreamsin ydinryhmään kuuluu kymmenen taiteilijaa, joista Elissa Aalto, Satu Kettunen ja Hans-Peter Schütt ovat ottaneet päävastuun Tyksin uuden sairaalan teoksesta.

MCD:n tavoitteena on tuoda suomalaiseen katukuvaan lisää taidetta ja kulttuuria sekä rohkaista ihmisiä vaikuttamaan omaan asuinympäristöönsä.

Heini Aho

Aho on turkulainen kuvataiteilija, joka usein yhdistää videota kolmiulotteiseen taideteokseen. Hänen teoksiaan on nähty suomalaisissa gallerioissa ja sekä museoissa ulkomailla. Itsenäisen työskentelyn lisäksi Aho toimii kansainvälisessä Videokaffe-taiteilijakollektiivissa. Ahon edellinen julkinen taideteos "Ancient Battlefields" on sijoitettu Tyksin T-sairaalan hisseihin.

Elina Ruohonen

Ruohonen on turkulainen pitkään julkisten teosten parissa työskennellyt kuvataiteilija, jonka teoksissa tilallisuus yhdistyy kuvapintoihin ja maalaaminen koneellisesti työstettyihin teknisiin materiaaleihin. Ruohosen julkisia teoksia on eri puolilla Etelä-Suomea.

Annu Mikkilä

Mikkilä on uraansa aloittava kuvataiteilija. Hän on valmistunut Saimaan ammattikorkeakoulusta Imatralla vuonna 2016 ja Tyksin uuden sairaalan teos on hänen ensimmäinen julkinen teoksensa. Mikkilä asuu ja työskentelee Loimaalla.

Andréa Vannucchi

Vannucchi on Särkisalossa asuva valokuvaaja ja kuvataiteilija, minkä lisäksi hän työskentelee soveltavan taiteen ja yhteisötaiteen kentillä. Vannucchi on aiemmin tehnyt julkisia teoksia Salon seudulla.

 

Katso taiteilijoiden esittely tästä.

 

Teksti: Suvi Vainio

Muokattu : 9.10.2019 15:09
Luotu : 24.1.2019 8:56