​Tyksin uuden sairaalan nimeksi Majakkasairaala

Turun yliopistollisen keskussairaalan rakenteilla olevan uuden sairaalan nimeksi tulee Tyks Majakkasairaala, ruotsiksi Åucs Fyrsjukhus ja englanniksi Tyks Lighthouse Hospital. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti uudesta nimestä tänään (28.1.2020). Nimi valittiin viime loka-marraskuussa pidetyn yleisöäänestyksen perusteella. Majakkasairaala korvaa rakennuksesta työnimenä käytetyn T3-sairaalan.

Havainnekuva Majakkasairaalan julkisivun  katolla olevasta konehuoneesta.

Majakkasairaalaa ehdotettiin 160 kertaa

Yleisöäänestyksessä annettiin 3640 ehdotusta, joiden joukossa oli paljon samanlaisia nimiehdokkaita. Majakka-nimeä oli ehdotettu 160 kertaa. Tavoitteena oli saada uudelle sairaalalle nimi, joka on helppo lausua ja muistaa, joka kuvastaa uudisrakennuksen saaristohenkistä ilmettä sekä erottelee nimen nykyisistä Tyksin Kantasairaalan alueella Turussa jo olevista sairaaloista. Nykyiset päärakennusten nimet ovat Tyks A-sairaala, Tyks T-sairaala ja Tyks U-sairaala.

Nimikilpailun sääntöjen mukaan kilpailun palkintona on oman nimiehdotuksen saaminen osaksi Turun alueen historiaa, Tyksin uuden sairaalan nimenä. Kun samaa nimiehdotusta on nyt ehdottanut useampi osallistuja, valitaan voittajaksi sääntöjen mukaisesti ensimmäisenä nimeä ehdottanut. Voittajalle ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti ja voittajan nimi julkistetaan, kun hänet on tavoitettu.

Valoa katolta kuin majakasta

Uuden sairaalan visuaalinen suunnittelu perustuu tarinaan majakkasaaresta, joka sijoittuu kuvitteelliseen saaristomaisemaan. Sairaalan katolle rakennettavat ilmanvaihtokonehuoneet valaisevat ympäristöä kuin majakka. Rakennuksen alta kulkeva moottoritie on kuin virtaavaa vettä. Merenkulun vaikutteita näkyy myös muun muassa sisääntulossa, jonka suunnittelun lähtöajatuksena oli vene, sekä kahdessa isossa aulassa.

Majakkasairaalan tarinaan kuuluvat myös rakennuksen sisätiloihin tulevat eläinhahmot, jotka arkkitehti Mikko Sinervo toteutti Tyksin henkilökuntaan kuuluville sairaalan tuleville käyttäjille järjestetyn äänestyksen perusteella. Sairaalan kahdeksaan kerrokseen sijoittuu palveluita lapsille ja aikuisille. Eläimet tarjoavat mukavaa ajateltavaa kaikenikäisille. Eläimet tuovat lämpöä ja sympaattisuutta sairaalaympäristöön sekä opastavat perille.

Majakkasairaalan pääsuunnittelija, arkkitehti Susanna Kalkkinen esitteli hallituksen kokouksessa Majakkasairaalan tarinan lähtökohdat ja sen, miten tarinaa on käytetty suunnittelun tukena.

 

Teksti: Esa Halsinaho

Kuva: Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy

Muokattu : 5.6.2020 10:13
Luotu : 28.1.2020 12:26