Tyksissä ensimmäinen uuden sukupolven kuvantamislaite Pohjoismaissa

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) isotooppiosastolle otettiin joulukuussa potilaskäyttöön uuden sukupolven täysin digitaalinen Spect-tietokonetomografialaite.

- Laitteita on asennettu vasta muutama Eurooppaan, tämä on ensimmäinen Suomessa ja ensimmäinen Pohjoismaissa, sanoo sairaalafyysikko Tommi Noponen isotooppiosastolta.

Laitteella on mahdollista mullistaa isotooppilääketieteellinen kuvantaminen, samalla tavoin kuin siirryttäessä analogisesta TV-tekniikasta digitaaliseen tekniikkaan.

- Perinteisesti Spect-tietokonetomografialaitteet perustuvat analogisiin valomonistinputkijärjestelmiin, mutta tässä ne ovat täysin poissa. Uusi laite on siis ensimmäinen laatuaan, jossa on täysin digitaalinen ilmaisin, selvittää ylilääkäri Juhani Knuuti, Kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimuksen vastuualueelta.

Röntgenhoitajat yhteiskuvassa.

Kuvassa: Vasemmalta Emilia Puhakka, Tommi Noponen, Sari Elfvengren, Jarkko Kantonen, Marko Seppänen, Kaleva Mölsä, Raija Nakolinna, Taru Kuhasalmi, Juhani Knuuti, Ida Myntt, Samuli Arvola ja Tommi Kokki. Mölsä ja Kuhasalmi ovat röntgenhoitajia uuden laitteen käytössä. Kuva: Nadine Karell

 

Potilaalle nopeampaa kuvausta pienemmällä sädeannoksella

Laitteessa on yhdistetty digitaalinen gammakamera ja tietokonetomografia (tt). Tyksissä on tähän mennessä ollut 6-leikkeinen Spect-tt-kuvauslaite, uudessa laitteessa on 16 tt-leikettä ja digitaalinen gammakamera. Nämä asiat mahdollistavat parempilaatuisia ja nopeampia kuvauksia.

- Potilaalle tämä tarkoittaa kaksi tai jopa kolme kertaa lyhempää kuvausaikaa tai pienempää sädeannosta, sanoo osastonylilääkäri Marko Seppänen, Kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimuksen vastuualueelta.

Samalla diagnostiikka paranee, kun saadaan tarkempia kuvia.

Spect-tt-kuva lisäkilpirauhasadenooman paikannuksesta 73-vuotiaalla naispotilaalla.

 Kuvassa: Spect-tt-kuva lisäkilpirauhasadenooman paikannuksesta 73-v naispotilaalla.

Valtava harppaus nykypäivän tekniikkaan

Digitaalinen Spect-tt on valtava edistysaskel modernimpaan tekniikkaan.

- Isotooppikuvausta on tehty 1970-luvusta saakka analogisilla laitteilla, mutta nyt 45 vuoden jälkeen tämä tekniikka kokonaan uudistuu, sanoo Noponen.

Kehitystä voi verratta putkitelevision muuttumiseen digitaaliseksi tai NMT-puhelimen vaihtumiseen nykypäivän 4G-puhelimiin.

Isotooppiosastolla on jo tehty paljon kuvauksia uudella laitteella ja uusia kuvia on verrattu vanhempiin kuviin. Uudet kuvat ovat paikallisesti tarkempia ja niiden avulla voidaan tarkemmin määrittää potilaan tila. Vastedes voidaan myös valita, mitkä tutkimukset kannattaa tehdä uudella laitteella ja mitkä kannattaa tehdä muilla kuvauslaitteilla.

Pohjoismaiden ensimmäinen digitaalinen Spect-tt-laite.

Ensimmäinen digitaalinen Spect-tt-laite Pohjoismaissa. Kuva: Nadine Karell

Faktaa Spect-tt:stä:

Digitaalinen Spect-tt eli yksifotoniemissiotomografia muistuttaa paljolti PET-kuvausta. Spect-tt-kuvauslaitteessa on liikkuva ilmaisin, joten kuvauksella voidaan tuottaa kolmiulotteista kuvaa tutkittavasta kehonosasta. Näin voidaan mm. paikallistaa kasvaimen tarkka sijainti. Tavallisimpia Spect-tt-laitteella tehtäviä tutkimuksia ovat luuston, sydänlihasperfuusion, keuhkojen ventilaation ja perfuusion, vartijaimusolmukkeiden ja lisäkilpirauhasten gammakuvaukset sekä erilaisten isotooppihoitoaineiden paikantaminen. 

 

Faktaa laitteesta:

Nimi: Discovery NM/CT 670 CZT, A digital SPECT/CT

Kutsumanimi Tyksissä: "Primus", koska on ensimmäinen laatuaan ja edelläkävijä

Valmistaja: General Electric

Hinta: Noin 1,2 miljoonaa euroa

Kuvauksia Tyksissä: Vuodessa noin 1200 kuvausta. Isotooppiosastolla tehdään kaiken kaikkiaan noin 3500 kuvausta vuodessa

Maailmassa: tällä hetkellä noin 10 vastaavaa laitetta

Euroopassa: tällä hetkellä noin 5 vastaavaa laitetta

 

Teksti: Nadine Karell

Muokattu : 25.9.2019 10:54
Luotu : 28.12.2017 8:45