​Tyksissä mobiiliseuranta eturauhassyöpäpotilaille

Eturauhassyövän etäseuranta, eli PSA-kokeen automatisoitu seuraaminen, aloitettiin Tyksissä noin vuosi sitten. Nyt mobiiliseurantaa käyttää melkein 400 eturauhassyöpäpotilasta. Tavoitteena olisi, että kaikki potilaat, jotka tarvitsevat seurantaa muttei lääkärikontaktia, voisivat seurata PSA-arvoaan mobiilisti.

Potilaat ovat tyytyväisiä mahdollisuuteen etäseurannasta.

– Tämä seurantamuoto on ylivoimaisesti nopein. Potilas saa tuloksen omaan matkapuhelimeensa tekstiviestinä muutaman tunnin sisällä laboratoriokäynnin jälkeen, sanoo urologian vastuualuejohtaja, ylilääkäri Peter Boström.

Heidi Aaltonen, Peter Boström ja Mia-Mari Suotonen.

Kuvassa vasemmalta Heidi Aaltonen, Peter Boström ja Mia-Mari Suotonen.

Potilas käy laboratoriossa ja saa verikoetuloksen sekä sen tulkinnan omaan matkapuhelimeensa. Eturauhassyövän etäseuranta soveltuu syövän seurantaan kun keskitytään vain laboratorioarvon, eli PSA:n, seuraamiseen ja sairauden tilanne on vakaa, eikä seuranta vaadi lääkärin vastaanotolla käyntiä.

Vähemmän käyntejä

Menetelmä luonnollisesti myös säästää hoitohenkilökunnan resursseja. Etäseurannalla voidaan korvata erikoissairaanhoidossa perinteisesti kirjeitse tai puhelimitse tapahtuvaa seurantaa.

– Jos lasketaan, että potilaalla on kaksi käyntiä vuodessa, niin mobiiliseurannan avulla säästyy tällä hetkellä yli 700 hoitokontaktia vuodessa, sanoo Boström.

Potilas voi olla sellainen, jonka syöpä on hoidettu tai on hyvässä hoitovasteessa esimerkiksi hormonihoidolla. Mobiili-PSA ei sovellu aktiiviseurantaan.

– Etäseuranta soveltuu esimerkiksi leikkauksen tai sädehoidon jälkeen, kun potilas on toipunut itse hoitotoimenpiteistä tai seurantaan hormonihoidon aikana, sanoo sairaanhoitaja Mia-Mari Suotonen urologian poliklinikalta. Sen avulla potilaat voidaan pitää urologian poliklinikan seurannassa, esimerkiksi terveyskeskukseen lähettämisen sijaan.

Keski-ikä noin 70

Eturauhassyöpään sairastuneet miehet eivät ole nuorentunut viime aikoina, vaikka syöpämuoto on yleistynyt. Päällimmäinen syy syövän yleistymiseen on ikääntyvä väestö.

– Keski-ikä on noin 70 vuoden luokkaa, sanoo Boström. 50-vuotiaat ovat harvinaisempia, mutta säännöllisesti meille tulee senkin ikäisiä potilaita.

Harppauksia hoidossa

Viime vuosina eturauhassyövän hoidossa on otettu suuria edistysaskelia eteenpäin. Diagnostiikka on parantunut ja taudin löytäminen ja luokittelu on parantunut todella paljon.

– Siitä meillä on tällä hetkellä meneillä oleva tutkimus PET-keskuksen kanssa, sanoo Boström.

Leikkaushoito ja sädehoito ovat myös kehittyneet paljon viime vuosina.

Miehille ei joukkoseulontaa

Naisille on säännölliset joukkoseurannat, sekä mammografia, että Papa-kokeet, mutta miehille ei ole PSA-seulontaa systemaattisesti ja se on Boströmin mielestä kiistanalainen aihe.

– Olisi hyvin järkevää seuloa jos meillä olisi hyvä tapa seuloa. Tällä hetkellä PSA-arvo ei riitä yksinään seulomaan eturauhassyöpää muuten terveiltä ja oireettomilta miehiltä. Sillä on enemmän haittaa kuin hyötyä, koska se antaa vääriä hälytyksiä. Vaikka kansallisesti ei suositella yleistä seulontaa, yksilötasolla PSA-seulonta voi olla järkevää esimerkiksi jos suvussa on eturauhassyöpää.

Marraskuu on eturauhassyövän kampanjakuukausi, Movember. Boströmin mielestä Movember on parantanut tilannetta, eturauhassyöpä on tullut tunnetummaksi ja modernit miehet ovat hyviä hakeutumaan hoitoon.

 

Faktaa:

PSA on lyhenne sanoista prostataspesifinen antigeeni. Se on prostata- eli eturauhassolujen tuottama valkuaisaine, jota löytyy pieniä määriä verenkierrosta. Muiden kudosten solut eivät tuota samaa proteiinia, joten veressä oleva PSA on peräisin aina eturauhasesta.

 

Teksti ja kuva: Nadine Karell

Muokattu : 10.10.2019 9:56
Luotu : 7.11.2018 10:41