​Tyksissä uudenlainen polvileikkaus ensimmäistä kertaa Suomessa

Tyksissä tehtiin keväällä polvileikkaus uudella menetelmällä ensimmäistä kertaa Suomessa. Atroskooppinen trokleoplastia merkitsee potilaalle vähemmän kipua ja nopeampaa toipumista.

Noin 20 prosenttia potilaista, joiden polvilumpio on mennyt sijoiltaan, tarvitsee leikkauksen. Näistä pienellä osalla puuttuu polvilumpiosta, reisiluun puolelta, ura. Tätä kutsutaan trokleadysplasiaksi, ja sitä esiintyy erityisesti niillä, joilla on ollut pienestä lapsesta asti polvilumpion sijoiltaanmenoa.

Uudenlainen polvileikkaus käynnissä.

Kuva: Victor Ekholm.

– Jos ura puuttuu, niin polvessa on kaksi pallomaista pintaa vastakkain. Silloin kaareva polvilumpio ei pysy reisiluun kaarevan pinnan päällä, jolloin se on hyvin herkkä menemään pois paikalta, sanoo Tyks Orton osastonylilääkäri Jani Knifsund.

Muutama kymmenen vuotta sitten yleisin toimenpide oli polvilumpion sääriluukiinnityksen siirto. Niiden tulokset olivat aika huonot.

Toipuminen nopeampaa

Aikaisemmassa tekniikassa trokleoplastia on tehty avoimesti, jolloin koko polvinivel pitää avata ja toimenpide tehdään ohjaimella ilman suoraa näkökontrollia. Uuden menetelmän etuna on, ettei isoa polven avausta tarvitse tehdä ja tähystimellä toimenpide voidaan tehdä huolellisesti näkökontrollissa.

– Toipuminen on nopeampaa, polvi on vähemmän kipeä. Se on helpommin kuntoutettavissa ja haavat paranevat paremmin, kun siellä on vain pienet reiät, sanoo Knifsund.

Lääkäri leikkaa potilaan polvea.

Kuva: Victor Ekholm.

Vaiva voi alkaa jo lapsena

Useasti kummastakin polvesta puuttuu ura, mutta usein toisessa polvessa tilanne on pahempi kuin toisessa. Leikkaus voidaan tehdä niin kauan kun rustopinta reisiluun puolella on ehjä.

– Ensimmäiset sijoiltaanmenot tulevat yleensä potilaalle jo lapsena, hyvin pienestä vammasta tai ilman vammaa. Leikkaus olisi järkevä tehdä heti kun kasvulinjat ovat menneet umpeen, sanoo Knifsund.

Jani Knifsund

Kuvassa: osastonylilääkäri Jani Knifsund. Kuva: Nadine Karell.

Uusi koko Pohjoismaissa

Maailmalla ensimmäinen toimenpide on tehty vuonna 2008. Tekniikka on käytössä tällä hetkellä seitsemässä maassa. Pohjoismaissa näitä leikkauksia on tehty ainakin Oslossa ja Kööpenhaminassa.

– Määrää en osaa sanoa, mutta ortopedi Lars Blond, jonka kanssa kävimme tämän toimenpiteen Kööpenhaminassa harjoittelemassa, oli tehnyt niitä noin 100 kappaletta, sanoo Knifsund.

Jessica on Suomen ensimmäinen potilas

Suomen ensimmäinen atroskooppinen trokleoplastia tehtiin Tyksissä Jessicalle, 38. Hän haluaa kertoa terveysasioistaan pelkällä etunimellä. Jessica sanoo, että hän voi nyt tehdä paljon sellaista, johon hän ei pystynyt aikaisemmin.

– Periaatteessa pystyn nykyään kaikkeen! Ennen leikkausta minulla oli kipuja ympäri vuorokauden, käytin jatkuvasti lääkkeitä ja pelkäsin koko ajan, että polvi antaa periksi. Tavallinen retki rannalle oli esimerkiksi sellainen tilanne, jolloin koko ajan olin varuillani.

Jessica ei aio juosta maratonia, mutta hän on onnellinen siitä, että pystyy elämään normaalia elämää.

– Voin kävellä reippaasti, jos olen myöhästymässä bussista. Voin kävellä normaalisti rappusissa, enkä pelkästään yhden askeleen kerralla. Minulla ei ole enää kipua, enkä syö yhtään lääkettä enää. Voin kuntoilla ja pitää itsestäni huolta, joten voin paljon paremmin sekä psyykkisesti että fyysisesti. Voin jopa pyöräillä. Parasta kaikesta on kuitenkin se, että voin keksiä kaikenlaista hauskaa tekemistä tyttäreni kanssa ilman, että minulla on koko ajan kipua tai pelkään jokaista ottamaani askelta.

 

Teksti: Nadine Karell

Muokattu : 8.10.2019 9:02
Luotu : 20.8.2018 10:00