​Useita työntekijöitä sairastunut vakavaan pneumokokkitautiin telakalla Turussa 

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu parikymmentä työikäisten aikuisten keuhkokuumetapausta loppukesästä ja alkusyksystä 2019.  Niiden aiheuttajaksi on todettu pneumokokkibakteeri. Sairastuneet ovat työskennelleet Turussa telakalla rakenteilla olevassa laivassa.

Sairastuneissa on mukana eri ammattiryhmiä, eri kansallisuuksia ja eri yritysten työntekijöitä. Yhteistä heille on, että he ovat työskennelleet pitkäkestoisesti rakenteilla olevassa laivassa sen varustelu- eli viimeistelyvaiheessa. 

Tilannetta selvitetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun kaupungin, työterveyshuollon, Työterveyslaitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. 

Telakalla aloitetaan rokotukset

Telakalla aloitetaan rokotukset ja tehostetaan käsihygieniaa. Pneumokokin aiheuttamia infektioita voidaan telakalla ehkäistä rokotuksin ja hyvällä hygienialla.  

  • Pneumokokkirokotetta tarjotaan ensisijaisesti niille työntekijöille, jotka rakentavat kokopäiväisesti varusteluvaiheessa olevia laivoja. Rokotukset aloitetaan tällä viikolla.
  • Pisaratartuntojen riskin vähentämiseen tähtäävät hygieniatoimet on jo aloitettu.
  • Sen lisäksi influenssarokotuksiin sekä hengityssuojainten asianmukaiseen käyttöön metallihuuruille altistavissa työtehtävissä kiinnitetään erityistä huomiota.

Mitä pneumokokki aiheuttaa ja miten se tarttuu? 

  • Pneumokokki on yleinen bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia.
  • Se voi aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten aivokalvontulehduksia, keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä.
  • Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.
  • Pneumokokki ei yleensä aiheuta epidemioita. Aikaisemmin Norjassa ja Pohjois-Irlannissa on todettu pneumokokin aiheuttamia tautiryppäitä telakalla laivanrakennustyössä olevilla. Varusteluvaiheen laivojen olosuhteiden, tupakoinnin sekä suuren ihmismäärän arvellaan lisäävän infektioriskiä.
  • Monet terveet ihmiset kantavat pneumokokkeja nenänielussaan ja voivat tietämättään levittää bakteeria eteenpäin, vaikka eivät itse sairastu.

Suomessa todetaan vakavia laboratoriovarmistettuja pneumokokkitapauksia vuosittain keskimäärin 700–800. Valtaosa sairastuneista on iäkkäitä tai heillä on perussairauksia, jotka altistavat pneumokokkitaudille. Myös tupakointi sekä hengitystievirusten, kuten influenssan, aiheuttamat infektiot voivat altistaa pneumokokkitaudille.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä todetaan vuosittain 60–80 vakavaa pneumokokkibakteerin aiheuttamaa infektiota. Tänä vuonna on tartuntatautirekisteriin ilmoitettu alueelta 62 tapausta.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvilla lasten pneumokokkirokotuksilla on vähennetty tehokkaasti pneumokokkitauteja Suomessa.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoamia kysymyksiä ja vastauksia pneumokokista ja pneumokokkirokotuksista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mediatiedote.

Muokattu : 31.8.2020 13:03
Luotu : 16.10.2019 10:08