Uusi poliklinikka keskittyy kasvuikäisten liikunta- ja urheiluvammojen hoitoon

Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, Lasten ja nuorten klinikkaan on perustettu aivan uudenlainen poliklinikka: Lasten ortopedinen liikuntapoliklinikka. Vastaavaa poliklinikkatoimintaa ei ole ollut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä aikaisemmin. Kyseessä on ainutlaatuinen Turun yliopiston ja Tyksin välistä yhteistyötä ja molempien osaamista yhdistävä poliklinikka.

Olli Pajulo, Jonathan Lindström ja Olli J. Heinonen

Kuvassa ylilääkäri Olli Pajulo, 12-vuotias potilas Jonathan Lindström ja professori Olli J. Heinonen.

Uusi lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluvammoihin keskittyvä erikoissairaanhoidon poliklinikka on avattu syksyllä Tyks Lasten ja nuorten kirurgian yksikössä.

– Tämä poliklinikka on Turun yliopiston Paavo Nurmi-keskuksen ja Tyks Lasten ja nuorten ortopedian yhteistyöprojekti. Projektin avulla pyritään kehittämään ajanmukaisia hoitopolkuja ja -tapoja runsaasti liikkuvien ja urheilevien lasten ja nuorten vaativampia liikunta- ja urheiluvammojen hoitoon, sanoo lasten ja nuorten kirurgian ylilääkäri, dosentti Olli Pajulo.

Myös tavallisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoa runsaasti liikkuvilla tai urheilevilla lapsilla ja nuorilla pyritään ajanmukaisesti hoitamaan niin, että liikuntatauko olisi mahdollisimman lyhyt.

Lasten ortopedinen liikuntapoliklinikka on Pajulon ja Paavo Nurmi-keskuksen ylilääkäri, professori Olli J. Heinosen idea, jossa erikoissairaanhoitotasoinen diagnostiikka ja hoito ulotetaan vaikeampiin tai hankalasti hoidettaviin liikunta- ja urheiluvammoihin.

Olli J. Heinonen ja Olli Pajulo 

Kuvassa Olli J. Heinonen ja Olli Pajulo.

Liikuntapoliklinikan lääkärinä toimii ortopedian erikoislääkäri, liikuntalääketieteen erikoistuva lääkäri Kari Kangassalo.

– Kasvuikäisillä on jopa aikuisia enemmän liikuntaan liittyviä tapaturmia ja rasitusvammoja, etenkin kymmenen ikävuoden jälkeen. Osa näistä on vaikeahoitoisia ja vaatii hyvinkin usein aikuisväestön hoidosta poikkeavaa erikoisosaamista. Liikuntaa rajoittavan kivun tai vamman ortopedista hoitoa suunniteltaessa tulee myös ottaa huomioon monta asiaa, muun muassa kasvun yksilöllinen kehitys kasvupyrähdyksineen, sanoo Kangassalo.

Elisa Wibom-Järvinen, Kari Kangassalo ja Veera Paatero

Kuvassa vastaava sairaanhoitaja Elisa Wibom-Järvinen, erikoislääkäri Kari Kangassalo ja 14-vuotias potilas Veera Paatero.

Uusi poliklinikka luo tutkittua tietoa modernin hoidon tueksi. Sairaalan ja yliopiston vahvojen osaamisalueiden innovatiivinen yhdistäminen tuo lisähyötyä potilaalle, terveydenhuollolle ja koko yhteiskunnalle.

Lasten ortopedinen liikuntapoliklinikka toimii tavanomaiseen tapaan erikoissairaanhoidon lähetepoliklinikkana, jonne avosektorilta ohjataan lähetteet Tyks Lasten ja nuorten kirurgian yksikköön. Poliklinikka harjoittaa myös lasten ortopedian ja liikuntalääketieteen tutkimusta, esimerkiksi parhaillaan on meneillään väitöskirjaprojektit selän rasitusmurtumista ja niiden eri hoitomuodoista.

Jonathan Lindström ja Olli Pajulo

Kuvassa Jonathan Lindström antaa "ylävitonen" Olli Pajulolle. Jääkiekkoa pelaava Jonathan on voinut hyvin leikkauksen jälkeen ja kuntouttaa nyt polveaan aktiivisesti.

Yhteistyössä ovat keskeisesti mukana myös Lasten ja nuorten klinikan lasten fysioterapeutit sekä Tyks Kuvantaminen, jossa tehdään myös vaativia, uraauurtavia radiologisia toimenpiteitä joista osa on ainutlaatuisia Suomessa.

 

Teksti ja kuvat: Nadine Karell

Muokattu : 10.10.2019 12:55
Luotu : 28.11.2018 8:31