Uusi sairaala tuo mielenterveyspalvelut osaksi arjen elämää

Turkuun suunnitellaan omaa uutta psykiatrista sairaalaa, joka valmistuisi vuonna 2023. Sairaalarakentamisbuumi on vallannut suomalaisen psykiatrisen palvelujärjestelmän. Lähivuosien aikana Suomeen rakennetaan kymmenkunta uutta psykiatriasta sairaalaa.

Pekka Makkonen

Pekka Makkonen kuuluu uuden sairaalan suunnittelijoihin.

– Uuden psykiatrisen sairaalan kautta haluamme vähentää potilaiden stigmaa, eli häpeäleimaa, lisäämällä mielenterveysosaamista ja sosiaalista kanssakäymistä. Tarkoituksena on tarjota sairaalassa muutakin kuin erikoissairaanhoidon palveluita.  Siellä tulee olemaan esimerkiksi posti-, apteekki- ja kauppapalveluita, varattavia ryhmätiloja järjestöille ja muille toimijoille sekä ravintolapalveluita, hankkeen projektipäällikkö Pekka Makkonen kertoo.

Uusi sairaala kokoaa myös yhteen alueen erilaiset koulutusyhteisöt ja tieteenalat yhteiseksi koulutus- ja tutkimuskeskukseksi. Sairaalakoulu tulee olemaan myös kiinteä osa sairaalan toimintaa. Tarkoituksena on tuottaa vaikuttavaa hoitoa saumattomasti perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja kolmannen sektorin yhteistyönä.

Sairaalan tarkoituksen on tuottaa palveluita koko Varsinais-Suomen alueen puolen miljoonan väestölle. Referenssikohteita on haettu Euroopan ja Skandinavian maiden uusimmista psykiatrisista sairaaloista, joista paras esimerkki on Ruotsin Uppsalan 2013 valmistunut sairaala (Psykiatrins Hus), jossa on toteutunut sairaalan integraatio osaksi ympäristöä ja yhteiskuntaa.

Mikro-rakennuksen purku on käynnissä 

Mikro-rakennuksen purku on käynnissä.

Turun uusi psykiatrinen sairaala sijoittuu Kupittaalle Mikron tontille ja tulee osaksi Turun Tiedepuiston aluetta. Turun Tiedepuisto nähdään vetovoimaisena asuinympäristönä, johon tulee monipuolinen koulutus- ja tutkimuskeskittymä ja merkittävä yritystoiminnan keskus. Tulevaisuudessa tunnin juna tulee liittämään Tiedepuiston yhtenäiseksi työssäkäyntialueeksi pääkaupunkiseudun kanssa.

– Uuden sairaalan suunnittelun tavoitteet ovat hyvin erilaiset kuin Varsinais-Suomen uusimman 1926 valmistuneen Halikon psykiatrisen sairaalan, sanoo Tyks Psykiatrian toimialuejohtaja Jesper Ekelund. Sairaalan visiona on integroitua osaksi ympäristöä ja yhteiskuntaa ja tämän integraation mahdollistaa tuleva Mikron tontti. Turun alueen psykiatrinen vuodeosastohoito ja avohoito tullaan sijoittamaan sairaalaan yhtenäiseksi palvelujärjestelmäksi. Uusi sairaala on avoin ja helposti lähestyttävä mielenhyvinvoinnin keskus, joka kokoaa saman katon alle kaikki eri toimijat.

Visiona on stigman vähentäminen.

– Stigma nähdään suurena esteenä väestön mielenterveyden edistämiselle ja palveluiden kehittämiselle, sanoo Ekelund.

 

Teksti ja kuvat: Nadine Karell

Muokattu : 13.9.2019 9:52
Luotu : 14.2.2019 11:07