Uusin koronavariantti ei ole lisännyt sairaalakuormitusta

Koronan ilmaantuvuus on laskussa Varsinais-Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuorein luku on 254 kahdelta viikolta 100 000:tta asukasta kohden. Uuden omikronvariantin osuus on noussut jo noin 30 prosenttiin Tyks Mikrobiologian toteamista positiivisista tapauksista.

Tiedossa ei vielä ole, että uusi omikronvariantti aiheuttaisi vakavampaa tautia kuin aiemmat omikronvariantit.

– BA.5 –variantti ei vaikuta olevan yhtä keuhkohakuinen virus kuten viime vuoden deltavariantti, ja todennäköistä on, että sen aiheuttamien infektioiden taudinkuva vertautuu aikaisempiin omikronvariantteihin, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Uusia terveydenhuollon testillä varmistettuja koronavirustapauksia todetaan Varsinais-Suomessa nyt keskimäärin vajaa 100 tapausta päivässä, mutta näytteitä otetaan sangen vähän, saman verran kuin elokuussa 2020, eli pariin vuoteen näytemäärät eivät ole olleet niin matalat kuin nyt. Tutkituista näytteistä positiivisia on 30 prosenttia.

Toistaiseksi sairaalahoidon kuormitus on hitaasti laskenut ja 14.6. aamulla Tyksin sairaaloissa oli 15 koronapotilasta hoidossa. Näistä potilasta suurimalla osalla korona oli lisälöydös.

– Sairaalakuormitus ei ole toistaiseksi lähtenyt kasvuun uuden omikronvariantin myötä, mikä tietysti on positiivinen uutinen. Toivomme, että tilanne pysyisi rauhallisena, sillä Etelä-Afrikassa ja Portugalissa BA.5-variantin aiheuttamat epidemia-aallot ovat jääneet edellisiä aaltoja pienemmiksi, Marttila kertoo.

– Sairaala pärjää näillä nykyisillä potilasmäärillä hyvin ja näytteenottokapasiteetista pidetään huolta läpi kesän, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Sairasta kotona

Pääsääntö on kuitenkin vielä: sairasta kotona. Jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin. Halutessasi voit tehdä kotitestin. THL suosittelee kuitenkin vahvasti, että vältät kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä pitää seuraavan kokouksensa 9.8.2022, ellei tarvetta sitä ennen ilmene.Muokattu : 14.6.2022 14:31
Luotu : 14.6.2022 13:08