Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri viettää svenska veckania ja muistuttaa henkilökuntaa tervehtimään kahdella kielellä 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri viettää svenska veckania huomioimalla potilaiden tai asiakkaiden oikeuden saada palvelua omalla äidinkielellään. Viikon aikana muistutetaan henkilökuntaa tervehtimään potilaita, asiakkaita ja työkavereita kahdella kotimaisella kielellä. 

Tyks_svenska_veckan_santra_2021.jpg

– Haluamme profiloitua selkeästi kaksikielisenä sairaanhoitopiirinä. Sairaanhoitopiirissä haluamme kivalla ja epämuodollisella tavalla muistuttaa potilaiden oikeudesta saada palvelua ruotsiksi ja kannustaa henkilökuntaamme uskaltamaan puhua ruotsia, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Matti Bergendahl sanoo. 

Isoja harppauksia eteenpäin

Wiveka Kauppila, ruotsinkielisten palveluiden koordinaattori Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä katsoo, että asenteissa ruotsinkielisyyteen on otettu isoja harppauksia eteenpäin piirin sairaaloissa viime vuosina.

– Asenne on paljon positiivisempi, kuin mitä se oli noin kymmenen vuotta sitten. Useimmat haluavat puhua ruotsia ja haluavat oppia enemmän.

Potilailla on aina oikeus saada palvelua äidinkielellään, suomeksi tai ruotsiksi. Tyksissä tiedetään useimmiten potilaan äidinkieli etukäteen, ja silloin hänet otetaan vastaan omalla äidinkielellään.

Sairaanhoitopiirissä on syksyn aikana ruvettu toimeenpanemaan uusittua kieliohjelmaa, ja kielilähettiläitä sekä yhdyshenkilöitä on valittu jokaiselle toimialueelle. Nämä henkilöt esimerkiksi huolehtivat, että asiakkaalle annettavat materiaalit ja opasteet löytyvät molemmilla kotimaisilla kielillä eri osastoilla. 

Kannustetaan keskustelemaan ruotsiksi

Svenska veckania vietetään 1.-7. marraskuuta. Viikon aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tekee ruotsin kielen näkyvämmäksi monella eri tavalla. Muun muassa osa hallinnollisesta henkilökunnasta jalkautuu eri puolelle sairaalaa ja puhuu ruotsia ohikulkijoille. Henkilökuntaa esimerkiksi kannustetaan kuuntelemaan Yle Areenasta "Nyhetspoddenia" ja sen jälkeen keskustelemaan ajankohtaisista asioista yhdessä. T-sairaala valaistaan koko viikon ajaksi suomenruotsalaisiin väreihin, punaiseksi ja keltaiseksi.Muokattu : 1.11.2021 13:33
Luotu : 1.11.2021 12:05