Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakatsaus 15.9.2020 

Koronaviruksen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on pysynyt maltillisena, lukuun ottamatta massiivista altistumista opiskelijoiden ainejärjestöjen tapahtumissa sekä anniskeluravintoloissa viikonlopun aikana. Näiden selvittely on vielä kesken sairaanhoitopiirissä. Korkeakoulun koronatartuntojen jäljitystyö tehdään Turun kaupungin tartuntatautiviranomaisten toimesta.

– Suosittelen pidättäytymistä opiskelijatapahtumien järjestämisistä, jos niissä ei voida huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta. Myös anniskelupaikkojen tulee huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta, eikä sinne pidä mennä vähänkään sairaana, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Koronaan sairastuneista suuri osa on edelleen nuorissa aikuisissa, syyskuussa sairastuneista ikäryhmässä 20–29 vuotta on 40 prosenttia.

Matkustuksessa tärkeää testaus

Uuden ohjeen mukaan Suomeen matkustavan pitää käydä koronatestissä enintään 72 tuntia ennen lentoa ja kolme vuorokautta matkan jälkeen, jos hän palaa maasta, jossa koronan ilmaantuvuus on yli 25 100 000:tta asukasta kohden.

– Kuitenkin, jos oireita ilmaantuu kolmen päivän jälkeen, pitää pysyä pois kontakteista ja hakeutua testiin Omaolo.fi-sovelluksen kautta. Tämä on tärkeää, jotta lievennys maahan tulon ohjeessa ei lisää matkoilta tuotujen tartuntojen riskiä Suomeen, Rintala sanoo.

Koska terveydenhuollon puhelimet ovat kuormittuneita, koronaepäilyssä yleisesti suositellaan ensisijaisesti Omaolo.fi-sovellusta.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) laboratorioissa testattiin viime viikolla noin 4500 näytettä. Uusia positiivisia näytteitä löytyi 16 (0,35 prosenttia). Koronatestin valmistuminen vaihtelee alle yhdestä kahteen vuorokautta näytteenotosta.

Tyksin sairaaloissa on hoidossa alle viisi potilasta koronavirustaudin vuoksi.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin viime viikon loppuun mennessä yhteensä 496 tapausta (ks. Kuva 1). Tapausten ilmaantuvuus oli 4,38 (11.9). Ilmaantuvuus on pysynyt melko tasaisena (ks. Kuva 2).

Kuva 1. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella asuvilla todetut COVID-19-tapaukset.

Sairaanhoitopiirissä varmistetut koronatartunnat 2.3. lähtien. Kuvan sisältö kerrotaan tekstimuodossa kuvan jälkeen.

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.–13.9.2020. Tilastosta voidaan huomata, että eniten positiivisia koronatapauksia ilmeni huhtikuun aikana. Tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronatapausmäärät Varsinais-Suomessa kasvavat vähitellen.

Lähde: VSSHP:n tartuntatautirekisteri

Kuva 2. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin alueen koronatapausten 14 vrk:n ilmaantuvuus (tapauksia per 100 000 as.)

koronatapausten 14 vrk:n ilmaantuvuus 100 000:tta asukasta kohden. Kuvan sisältö kerrotaan tekstimuodossa kuvan jälkeen. Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin alueen koronatapausten 14 vrk:n ilmaantuvuus 100 000:tta asukasta kohden ajalta 2.3–13.9.2020. Ilmaantuvuus nousi ja laski jyrkästi maaliskuun ja kesäkuun välisenä aikana. Kesän jälkeen ilmaantuvuus on alkanut nousta vähitellen.

Lähde: VSSHP:n tartuntatautirekisteri

Tartuntoja matkailusta ja yöelämästä

Suurin osa koronatapauksista Varsinais-Suomessa elo-syyskuussa on liittynyt työ- tai vapaa-ajan matkailuun ulkomailla, elokuussa 37 ja syyskuussa 20 prosenttia.  Elokuussa suurin osa tapauksista liittyi Kosovoon (9) ja Pohjois-Makedoniaan (5), syyskuussa Romaniaan (2).  Perheiden sisäisiin tartuntoihin on liittynyt 15 prosenttia tapauksista.

Tartuntaketjuista on kyetty selvittämään elokuussa 68 prosenttia ja syyskuussa 62 prosenttia. 

Anniskeluravintoloihin ja yökerhoihin liittyviä sairastumisia on todettu viimeisen seitsemän vuorokauden aikana kuusi tapausta. Muihin yleisötilaisuuksiin (konsertit, teatterit) liittyviä tapauksia ei ole ollut.

Opiskelijajuhlista 300 altistusta

Joukkoaltistumisia Varsinais-Suomessa on elo-syyskuun aikana tapahtunut perhejuhlassa (30 altistunutta), kahdessa päiväkodissa (46), viidessä koulussa (231) ja harrastusjoukkueessa (35). Jatkotartuntoja on näissä tapahtunut yhteensä 4. Lisäksi ravintolassa korkeakoulujen ainejärjestöjen tapahtumissa on altistunut noin 300 opiskelijaa.

Ruotsista tulevia matkustajia on testattu Viking Linen ja Tallink Siljan aluksilta. Löydöksiä on vain yksittäisiä. Sairaanhoitopiiri tekee jatkosuunnitelmia yhdessä Turun kaupungin ja sosiaali- ja terveysministeriön valmiusyksikön kanssa. Mukana testauspiloteissa on ollut vahvasti mukana Turun kaupunki.

Tyksin Kliinisen mikrobiologian laboratoriossa tehtiin elokuun aikana 23 062 testiä. Niistä positiivisia oli 0,2 prosenttia. Syyskuun aikana on tehty tähän mennessä 10071 testiä. Niistä positiivisia on ollut 0,2 prosenttia.

Muistutamme riittävistä turvaväleistä kaikissa kohtaamisissa, säännöllisestä käsien pesusta ja yskimishygieniasta – omaksi ja muiden terveydeksi.

* Luvut täsmentyvät päivittäin tietojen rekisteröitymisestä johtuen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoittaa kaikki Varsinais-Suomen alueella todetut koronavirustartunnat riippumatta siitä, missä näyte on otettu ja analysoitu. Turun lentoasemalla otetut positiiviset näytteet kirjautuvat Turkuun, jos henkilöllä ei ole vakituista osoitetta Suomessa. THL tartuntatautirekisterin luvut sisältävät kaikki tapaukset, joiden kotipaikka on Varsinais-Suomi, mutta näyte on voitu ottaa muualla kuin Varsinais-Suomessa.

Ennen yhteydenottoa ja testeihin hakeutumista suosittelemme aina oirearvion tekemistä Omaolo-palvelussa.

Katso koko maan tilanne: THL:n valtakunnallinen tilannekatsaus.

Lue Lounais-Suomen aluehallintoviraston kooste ohjeista.


Teksti: Suvi Vainio

Muokattu : 22.9.2020 13:18
Luotu : 15.9.2020 11:39