​Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronatiedote 14.4.2020 

Pääsiäisen aika oli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella rauhallinen. Koronatapausten määrä Varsinais-Suomessa lisääntyy edelleen hitaasti. Koko Varsinais-Suomen alueella 181 ihmisellä on todettu koronatartunta. Lauantain 11.4. ja maanantain 13.4. välisenä aikana on todettu yhteensä 12 uutta tartuntaa. Tyksin sairaaloissa on koronaviruksen vuoksi hoidossa 10 potilasta. Varsinais-Suomen alueella ei todettu ole uusia koronatartuntaan liittyviä kuolemantapauksia.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä, sairaalajohtaja Petri Virolainen ja johtava lääkäri Sirpa Rantanen arvioivat, että pelko koronavirustartunnasta saattaa viivyttää potilaiden hoitoon hakeutumista ja muiden vakavien sairauksien toteamista. Jo nyt on nähtävissä, että hoitoon hakeudutaan liian myöhään. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtavat viranhaltijat ovat huolissaan, koska viivyttely hoitoon hakeutumisessa saattaa pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan.

Jos on sairaalahoidon tarve, koronavirustartunnan pelossa ei saa jäädä kotiin. Koronaviruspotilaita hoidetaan Tyksin sairaaloissa vain heille rajatuissa tiloissa, eivätkä sairastuneet aiheuta tartuntariskiä muille potilaille.

Vaikka sairaus ei uhkaisi potilaan henkeä, hoito on tarpeellista myös koronavirusepidemian aikana, painottaa Virolainen. Varattuja hoitoaikoja ei ole syytä jättää käyttämättä muuten kuin lääkärin ohjeistamana. Jos Tyksin sairaaloihin saapuminen mietityttää, terveydenhuollon ammattilainen osaa epidemiatilanteesta riippumatta arvioida tarpeen tutkimuksiin, toimenpiteeseen tai muulle vastaanotolle saapumisesta.

Rantanen muistuttaa lisäksi, että erityisesti vakavien oireiden, kuten rintakivun, halvausoireiden ja tajunnan häiriöiden vuoksi on erittäin tärkeää olla yhteydessä päivystykseen. Kiireellisen avun tarpeessa olevien henkilöiden on otettava yhteyttä päivystykseen puhelimitse kuten tavallisesti.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ilmoittamien koronavirustartuntojen tulkinnassa on ollut epätietoisuutta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoittaa päivittäin tiedotteessaan kaikki Varsinais-Suomen alueella todetut koronavirustartunnat riippumatta siitä, missä näyte on otettu ja analysoitu. Tyksin sairaaloissa hoidettavien potilaiden ilmoitettu lukumäärä kattaa kaikki Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidossa hoidettavat potilaat. Lukumäärään eivät sisälly potilaat, joita mahdollisesti hoidetaan kuntien terveyskeskussairaaloissa.

Tyksin sairaaloita ovat Halikon sairaala, Turunmaan sairaala, Tyks Kantasairaala, Tyks Kirurginen sairaala, Tyks Loimaan sairaala, Tyks Raision sairaala, Tyks Salon sairaala ja Tyks Vakka-Suomen sairaala.

Muokattu : 14.4.2020 15:21
Luotu : 14.4.2020 13:56