Varsinais-Suomi edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa:

huomiota yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien turvalliseen järjestämiseen

Koronapandemia kiihtyy edelleen Varsinais-Suomessa. Ilmaantuvuus kasvoi lokakuun alussa hyvin nopeasti, mutta kiihtymisen vauhti on nyt hieman taittunut.
Tiistaina 20.10. kokoontunut alueellinen koronaryhmä suosittaa, että yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestetään sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa vain, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Suositus on voimassa toistaiseksi ja koko Varsinais-Suomen alueella.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston voimassa olevan määräyksen mukaan kaikissa yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on noudatettava opetus-ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamaa ohjetta . Aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan seuraavaa päätöstä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta.

Koronavirustartunnoista yli puolet pystytään tällä hetkellä jäljittämään. Merkittävä osa tartunnoista tulee nyt omilta perheenjäseniltä ja muusta lähipiiristä.

– Arjen havaintomme on, että maskeja ei vielä kattavasti käytetä julkisissa tiloissa. Kaikissa tilanteissa tulisi käyttää kasvomaskia entistä järjestelmällisemmin, jos riittävää 1–2 metrin etäisyyttä ei voi pitää. Huolellinen käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit ovat yhä kaikkein keskeisintä koronaviruksen ehkäisyssä. Haluan korostaa haavoittuvien väestöryhmien kuten ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamista kaikin keinoin, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. 

Maanantaina 19. lokakuuta tuli voimaan alueellisen koronaryhmän aiemmin lokakuussa antama suositus, että sisätiloissa ei tule järjestää yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia.

– Korostamme, että yksityistilaisuuksien järjestämisessä tulee käyttää erityistä harkintaa. Juhlia järjestettäessä tulisi huolehtia vähintäänkin tilaisuuksiin osallistuvien turvallisista etäisyyksistä, varmistaa riittävän suuret tilat sekä esimerkiksi porrastaa osallistumista, sanoo Mikko Pietilä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakatsaus 20.10.2020

Varsinais-Suomessa koronapandemia on kiihtymisvaiheessa ja tapausmäärät kasvavat selvästi. Koronavirustapauksien kokonaismäärä sairaanhoitopiirin alueella on nyt 783.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ilmoittama ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon (5.10.–18.10.) on 31,4. Ilmaantuvuus on edelleen jonkin verran noussut edeltävästä 14 vuorokauden tarkastelujaksosta (11.10. ilmaantuvuusluku oli 28,5). Sairaalahoidossa on Varsinais-Suomessa tällä hetkellä kuusi potilasta.

Maakunnassa on edelleen myös muutamia kuntia, joissa ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella asuvilla todetut koronatapaukset. Kuvan selitys kuvan jälkeen.

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.–18.10.2020. Tilastosta voidaan huomata, että tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronatapausmäärät Varsinais-Suomessa ovat kasvaneet vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen.

Viime viikon alun hetkellinen koronanäyteruuhka saatiin purettua nopeasti. Tiistaista 13.10. alkaen keskimääräinen vastausaika on ollut yksi vuorokausi näytteenotosta. Mukana laskuissa ovat koko Varsinais-Suomen alueelta tulevat sekä Satakunnan näytteet.
Tyksin laboratorioissa analysoitiin viime viikon aikana yhteensä noin 7000 koronanäytettä. Positiivisten näytteiden osuus kaikista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronanäytteistä on nyt 1,2 prosenttia. Viikkoa aiemmin (13.10.) positiivisten koronanäytteiden osuus Varsinais-Suomessa oli 1,0 prosenttia.

Alueellinen koronaa ehkäisevä ryhmä on monen toimijan yhteinen ohjausryhmä. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti ja linjaa alueellisia suosituksia. Työryhmässä ovat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, ELY-keskus sekä edustus useista kunnista ja THL:sta. Työryhmää johtaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Muokattu : 20.10.2020 14:43
Luotu : 20.10.2020 14:18