Varsinais-Suomi kiihtymisvaiheessa kohta viikon – tilanne paranee edelleen

Varsinais-Suomi on nyt ollut vajaan viikon ajan niin kutsutussa kiihtymisvaiheessa. Alueen koronakoordinaatioryhmä teki pieniä täsmennyksiä olemassa oleviin, keventyneisiin rajoituksiin. Perustasolle siirtymistä harkitaan ensi viikolla.

– Tilanne on jatkanut kehittymistään parempaan ja toivon tämän suunnan säilyvän. Tällöin voimme mahdollisesti ensi viikolla siirtyä perustasolle, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 18,4. Näistäkin tapauksista lähes puolet on peräisin ulkomailta. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 37,7. Positiivisten testien osuus on nyt 0,6 prosenttia, kun se viime viikolla oli 1,1 prosenttia. 

Harrastaa voidaan ilman enimmäishenkilömäärää

Sekä lasten ja nuorten, että aikuisten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen huomioon terveysturvalliset käytännöt. Rajoituksia henkilömäärään aikuisten ja lasten harrastuksissa ei ole.  Yleisötilaisuuksien rajoitukset on määritellyt Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI).

AVI on antanut ajalle 4.6.–3.7.2021 määräyksen, jonka mukaan Varsinais-Suomen alueella voidaan järjestää sisätiloissa yli kymmenen henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontaktia toisiinsa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa ohjetta.

Kuorolaulua sisätiloissa tulee vieläkin välttää. Ulkotiloissakin suositellaan turvavälien säilyttämistä.

Suomeen riskimaasta saapuva ohjataan terveystarkastukseen

Jos saavut Suomeen maasta, joka katsotaan riskimaaksi koronaviruksen takia, sinun tulee hakeutua koronatestiin, ellet ole todistetusti sairastanut koronainfektiota alle kuusi kuukautta aiemmin. Riskimaiksi katsotaan maat, joissa koronavirustaudin ilmaantuvuus on yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana – tällä hetkellä suurin osa maailman maista. Esimerkiksi Virossa ilmaantuvuus on edelleen yli 100 ja Ruotsissa yli 300.

– Jotta saamme tilanteen säilymään näin hyvänä, pitää matkoilta palattaessa käydä koronatestissä ja pysyä omaehtoisessa karanteenissa siihen asti, kun on saanut tuloksen, Pietilä sanoo.

Ota rokote vuorollasi

– Nuorten aikuisten rokottaminen on hyvin tärkeää, jotta nuoret ja työikäiset saadaan kattavasti rokotetuksi, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Ottamalla rokote yhteiskunnan avaaminen edelleen, ja myös oma matkustaminen aikanaan mahdollistuu.

Tällä hetkellä Varsinais-Suomessa rokotetaan pääasiassa 35-vuotiaista ylöspäin, mutta kun nuorempien vuoro tulee, kannattaa kantaa kortensa kekoon ja ottaa rokote. Ottamalla rokotuksen suojaat siis paitsi itseäsi myös muita, aivan kaiken ikäisiä.

– On myös hyvin tärkeää ottaa toinen rokoteannos, muistuttaa Rintala.

 


Muokattu : 8.6.2021 13:55
Luotu : 8.6.2021 13:32