Varsinais-Suomi siirtyi koronapandemian leviämisvaiheeseen

Varsinais-Suomi siirtyy koronapandemian leviämisvaiheeseen. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä totesi tänään 8. joulukuuta, että tilanne on vaikeutunut edelleen, sillä tartuntamäärät ovat kasvaneet ja tapausmäärien kasvunopeus kiihtynyt selvästi.

Varsinais-Suomessa todetaan tällä hetkellä päivittäin noin 50 uutta koronatapausta. Positiivisten näytteiden osuus testatuista ja kokonaismäärä ovat edelleen nousussa. Valitettavasti tartunnan lähde jää tuntemattomaksi yhä useammin. Tartuntoja tulee nyt myös yhä useammista erilaisista lähteistä. Tartunnanlähde on viime viikolla saatu kuitenkin jäljitettyä 63 prosentissa tapauksista. Koronavirustaudin ilmaantuvuus on edelleen noussut, ja on nyt 103 kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohden (6.12.2020).

– Annoimme jo viime viikolla koronaepidemian kehityssuuntaa ennakoiden käytännössä kaikki leviämisvaiheen suositukset. Tarkkailemme nyt, miten suositukset tehoavat ja toimivat, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Varsinais-Suomen alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu uudelleen viimeistään tämän viikon perjantaina arvioimaan mahdollisia uusia suosituksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Alueellisen koronakoordinaatioryhmän 1.12.2020 antamat suositukset internetsivuillamme.

– Tällä hetkellä merkittävä osa tartunnoista tulee lähipiiristä. Suositukset epidemian hillitsemiseksi liittyvät kontaktien ja liikkumisen vähentämiseen. Käytettävissäme olevilla rajoituksilla on hyvin vaikea hidastaa epidemian leviämistä kotona ja omassa lähipiirissä. On kaikkien meidän omista arkipäiväisistä valinnoistamme kiinni, miten hyvin saamme minimoitua mahdolliset tartuntatilanteet. Lisäksi meidän tulee yhdessä kuntien kanssa varmistaa, että viesti tilanteen vakavuudesta tavoittaa aivan kaikki ihmiset, sanoo Mikko Pietilä.  

Uusista koronatapauksista miltei kolmasosa liittyy perheiden tai lähipiirin tartuntoihin. Lisäksi tartuntoja on tullut oppilaitoksissa, työpaikoilla sekä ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä eri puolilla maakuntaa.

– Tartuntalähteiden moninaisuus on kasvanut selvästi. Esimerkiksi eräästä parinkymmennen vieraan illanviestosta tietoomme tuli kahdeksan tartuntaa. Monet uusista tartuntatapauksista ovat valitettavasti sellaisia, joissa suosituksia etäisyydestä, kokoontumismääristä tai maskin käytöstä ei ole noudatettu, Esa Rintala kertoo.

Tyksin laboratorioissa analysoitiin viime viikolla (30.11.–6.12.) enemmän näytteitä kuin millään viikolla epidemian aikana aiemmin, yhteensä 10 961 koronanäytettä. Näytemäärä lisääntyi kolmanneksella verrattuna edelliseen viikkoon. Positiivisten näytteiden osuus kaikista sairaanhoitopiirin koronanäytteistä oli 2,5 prosenttia. Viikkoa aiemmin (29.11.) positiivisten koronanäytteiden osuus Varsinais-Suomessa oli 2,4 prosenttia. Koronanäytteen vastauksen viive oli noin 1,5 vuorokautta.

Sairaalahoidon tarve on edelleen pysynyt kohtuullisena. Tilanne voi kuitenkin muuttua hyvin nopeasti. Tyksissä on koronavirustaudin vuoksi tällä hetkellä hoidossa yhdeksän potilasta.


Kuva 1: Uudet koronatapaukset / viikko Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella asuvilla todetut koronavirustapaukset. Selite kuvan jälkeen.

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.–6.12.2020. Tilastosta voidaan huomata, että tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronatapausmäärät Varsinais-Suomessa ovat kasvaneet vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Tapauksien määrät laskivat viikkojen 45–47 aikana, mutta nyt uusien tapauksien määrät ovat nousseet selvästi.


Kuva 2: Koronatapausten ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Koronan ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen alueella. Selite kuvan jälkeen.

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomen koronavirustapausten ilmaantuvuusluku 2.3.–6.12.2020. Tilastosta voidaan huomata, että ilmaantuvuus putosi toukokuun aikana ja oli selvästi alhaisempi kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronan ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on kasvanut vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Taudin ilmaantuvuus laski viikkojen 45–47 aikana, mutta nyt ilmaantuvuusluku on lähtenyt selvään nousuun.

Muokattu : 10.12.2020 13:01
Luotu : 8.12.2020 12:48