Yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat hybridi- tai lähiopetukseen ensi viikolla, jos tilanne pysyy rauhallisena

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun Varsinais-Suomessa. Etäopetusta yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa jatketaan kuitenkin ainakin tämän viikon loppuun asti. Maanantaista 12.4. alkaen yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset voivat siirtyä hybridimalliin, jos tilanne säilyy rauhallisena. 

Toisen asteen ja yläkoulujen osalta kunnat voivat harkintansa mukaan siirtyä hybridimalliin tai paikallisen epidemiologisen tilanteen niin salliessa lähiopetukseen maanantaista 12.4. alkaen. Alakoulujen lähiopetus jatkuu edelleen normaalisti. 

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 194,7. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 254,1. Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä jatkoi kaikkia muita voimassa olevia suosituksia viikolla eli sunnuntaihin 18.4. saakka.

– Olemme päässeet avannosta ylös, mutta emme ole saaren rannassa, saati saunan lämmössä vielä, kuvailee Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on pääsiäisen aikana, kiirastorstaista toiseen pääsiäispäivään, todettu 206 uutta koronatartuntaa. 187 näistä raportoitiin Tyks Mikrobiologialta ja 19 muualta.

Pääsiäisen aikana näytteitä on otettu päivittäin noin 500–600, mikä on saman verran kuin tavallisina viikonloppupäivinä. Pääsiäisen aikana Tyksissä alkoi kymmenen uutta koronasairaalahoitojaksoa, joista uusia tehohoitojaksoja oli yksi. Samana aikana kahdeksan potilasta kotiutui sairaalasta tai siirtyi muualle toipumaan. 

– Olen varovaisesti optimistinen. Olemme menossa parempaan suuntaan, mutta meidän kannattaa jatkaa etäopetusta vielä tämän viikon loppuun asti ja arvioida tilannetta sen jälkeen uudestaan, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä

Alueen koronaryhmä haluaa aloittaa rajoitusten purkamisen nimenomaan lapsista ja nuorista.

– Jos koronatilanne kehittyy parempaan suuntaan tai pysyy nykyisen kaltaisena, arvioimme ensi viikolla, millaisia mahdollisuuksia on keventää nuorten harrastustoiminnan rajoituksia, Pietilä sanoo.

Positiivisuusaste vielä korkea

Tuorein kahden viikon näytteiden positiivisuusaste on 5,3 prosenttia. Viime viikon aikana ilmoitetuista tapauksista tartunnan lähde on tiedossa 71 prosenttia tapauksista, mutta osuus voi vielä hieman suurentua tietojen täsmentyessä. 

Tiistaina 6.4. aamulla sairaalahoidossa Tyksissä oli 19 potilasta. Epidemian aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloissa on toistaiseksi hoidettu 283 koronapotilasta sisältäen meneillään olevat hoitojaksot. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on edelleen leviämisvaiheessa ja sairaaloiden kuormitus on korkealla.

Rokotukset edistyvät hyvin

Varsinais-Suomen kunnat arvioivat, että kaikki halukkaat 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt ovat saaneet vähintään yhden rokoteannoksen viimeistään ensi viikon loppuun mennessä.

– Osassa kunnista tavoitteeseen päästään jo tämän viikon aikana. Sen jälkeen ryhdytään rokottamaan 16-69 –vuotiaita riskiryhmin kuuluvia henkilöitä ja valmistaudutaan myös kaikkien 65-69 –vuotiaiden rokottamiseen, sanoo Harri Marttila.

Varsinaissuomalaisten rokottaminen vauhdittuu ja laajenee edelleen sitä mukaa, kun rokotteita saadaan lisää. 


Muokattu : 6.4.2021 13:38
Luotu : 6.4.2021 13:25