Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto ylilääkäri Peter Boströmille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 10.10. myöntänyt tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon Tyksin urologian vastuualuejohtaja, ylilääkäri Peter Boströmille teoksesta Eturauhasen sairaudet – ennaltaehkäisy, tutkimukset ja hoito (Tammi 2015). Peter Boström
 Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. TJNK on OKM:n asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla. 

Palkintoperusteluissa todetaan seuraavaa:
"Vihdoinkin kirja miehille! Potilaita hoitaessaan dosentti Peter J. Boström on havainnut, kuinka vähän eturauhasen sairauksista tiedetään. 

Eturauhasen sairauksista merkittävimmät ovat eturauhasen tulehdus, hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu sekä eturauhasen syöpä. Lantion anatomia, eturauhasen tulehdus ja liikakasvu käsitellään teoksessa napakasti.

Kirja painottuu eturauhassyöpään, koska miesten yleisimpänä syöpänä se herättää eniten kysymyksiä. Joka seitsemäs suomalainen mies sairastuu eturauhassyöpään. Ratkaiseva kysymys on, hoidetaanko syöpä vai seurataanko tilannetta. Ja jos syöpä vaatii hoitoa, mikä hoito valitaan? 

Kirja kattaa perusteellisesti eturauhassyövän epidemiologian, riskitekijät, ehkäisyn sekä seulontatestit. Kirjoittaja on saanut maamme eturivin asiantuntijat kommentoimaan aiheita, joihin hän on halunnut mukaan erityisasiantuntemusta.

Syövän hoidon valintoja, säde-, solusalpaaja- sekä hormonihoitoja on näin syvennetty parhaalla mahdollisella tiedolla. Kirjan kuvitus on havainnollista, teksti sujuvaa ja taitto selkeä. Keskeinen sanoma on koottu jokaisen kappaleen loppuun. Potilaiden puheenvuorot ja kertomukset lähentävät tekstiä lukijaan ja tuovat kirjaan inhimillisyyttä. 

Kirja on pitkään kaivattu tietopaketti miehille. Se on kuitenkin samalla tärkeä tietolähde myös eturauhassyöpään sairastuneen läheisille. Tämän kirjan luettuaan ymmärtää, mistä eturauhasen sairauksissa on kyse."

Palkinnon saajia oli tänä vuonna seitsemän. Palkinnon arvo on 15 000 euroa. Lisäksi jaettiin yksi elämäntyöpalkinto arvoltaan 20 000 euroa.

Peter Boström luennoi eturauhasen syövästä Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla torstaina 6.10.

Kirja on esitelty sairaanhoitopiirin Hospitaali-lehdessä 3/2016.

 

Teksti: Tuula Vainikainen

Kuva: Katja Kaartinen

Muokattu : 13.9.2019 12:13
Luotu : 11.10.2016 7:52