​Sairaanhoitopiirin influenssaraportti viikolla 49

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut. Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu yksittäisiä influenssa A ja B-löydöksiä (THL, ajantasainen influenssakatsaus). Euroopassa influenssan aktiivisuus on pysynyt matalana, joskin tapausmäärät kasvavat. Liikkeellä on kaikkia influenssaviruksia (ECDC:n influenssaraportti).

Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorio raportoi, että A-influenssaviruslöydösten määrä on lähtenyt nousuun viikolla 47. THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu yksittäisiä influenssa A- ja B–löydöksiä. Lisäksi kiertää rhinovirusta ja jonkin verran adenovirusta. ArcDia Oy:n keräämän reaaliaikaisen epidemiologisen mariCloud-tilannekuvan perusteella kiertäviä viruksia ovat RSV ja adenovirus sekä jonkin verran A-influenssavirusta.

VSSHP:n sairaaloissa on ollut hoidossa syksyn aikana neljä A-influenssatapausta, kaksi RSV-tapausta eikä yhtään B-influenssatapausta.

Seuraavassa kuvassa nähdään, että hengitystieinfektioiden vuoksi Tyksin ja lähisairaaloiden päivystyspisteisiin tehtyjen käyntien määrät ovat olleet jonkin verran viime kautta korkeammat:

Kaavio kaikista käynneistä VSSHP:n päivystyspisteissä 2019-2020 hengitystieinfektioiden vuoksi.

Alueen lääkäreitä muistutetaan siitä, että pneumokokin aiheuttama pneumonia on nopeakulkuinen ja potentiaalisesti henkeä uhkaava tauti. Sen mahdollisuuden muistaminen on tärkeää nyt hengitystieinfektiokauden alkaessa. Korkea CRP yhdessä korkean kuumeen ja yskän kanssa viittaa pneumokokkitautiin. Sitä epäiltäessä on aloitettava amoksisilliinihoito tai tilanteen vaatiessa lähetettävä potilas päivystykseen.

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö

Tyks / VSSHP

Muokattu : 29.1.2020 10:49
Luotu : 4.12.2019 9:35