Muistoja Tyksin historiasta: Aki Lindén

Tyks on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut sairaala. Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik allekirjoitti Turun Lasaretin (Åbo Lazarett) perustamisasiakirjan yli 260 vuotta sitten 17. joulukuuta 1756 ja Lasaretti aloitti toimintansa keväällä 1759. Sen jälkeen sairaala on toiminut Turussa keskeytyksettä muuttuen ensin Lääninsairaalaksi ja 1.4.1958 Turun yliopistolliseksi keskussairaalaksi.

Koska varsinainen yliopistosairaalaksi tulon vuosipäivä 1.4. osuu nyt pääsiäispyhiin, pidettiin juhlatilaisuus tänä vuonna jo perjantaina 23.3. Tilaisuuteen kutsuttiin perinteen mukaisesti­ eläkkeelle viimeisen vuoden aikana siirtyneet sekä tasavuosia pitkään palvelleet työntekijät, vuoden menestyjät, henkilöstöjärjestöjen edustajat, Tasavallan Presidentin kunniamerkin viimeksi saaneet, kuntayhtymän hallituksen jäsenet sekä sairaanhoitopiirin ja Tyksin virkamiesjohtajat.

Tyksin 60 vuoteen yliopistosairaalana mahtuu tietysti paljon tapahtumia ja tarinoita. Pyysimme muutamilta eri vuosikymmeninä johtotehtävissä toimineilta ja nyt eläkepäiviään viettäviltä entisiltä tyksiläisiltä muistoja heidän omilta työvuosiltaan.

Nyt haastattelukysymyksiimme vastaa sairaanhoitopiirin johtajana 2001–2010 toiminut Aki Lindén.

Aki Lindén

Mikä oli työssäsi kivointa?

– Yleisesti ottaen koko työn tarkoitus, eli sairaiden ihmisten hoitamisen mahdollistaminen, sekä konkreettisesti fiksut työkaverit koko työyhteisössä.

Mikä oli suurin muutos Tyksissä/sairaanhoitopiirissä aikanasi?

– Monikin asia tulee mieleen: T-sairaalan rakentaminen, koko sairaanhoitopiirin saaminen "puhaltamaan enemmän yhteen hiileen", kuntien edustajien ja sairaaloiden välisen luottamuksen rakentaminen.

Mihin pystyit vaikuttamaan eniten?

– Varmaankin moniin sisäisten kriisien ratkaisemiseen ja ulkoisen luottamuksen lisäämiseen.

Mikä ei ollut kivaa?

– Raastavat riidat voimakkaiden persoonien välillä eivät olleet kivoja.

Minkä työpäivän muistat aina?

– Useitakin eri tavalla dramaattisia päiviä on jäänyt mieleen. Erityisesti muistan, kun katsoin perjantaina keväällä 2001 aika myöhään iltapäivällä ulos hallintorakennuksen 4. kerroksen päätyikkunasta ja näin korkeiden liekkien lyövän U-sairaalan katolla lastenklinikan yläpuolella, jossa oli syttynyt tulipalo hissin koneistohuoneessa. Teimme välittömästi palohälytyksen ja onneksi palolaitos sai nopeasti tilanteen haltuun, juoksin itse paikalle ja ehdin jo ajatella, että miten mahdamme onnistua evakuoimaan lasten osastot, tehot yms. Onneksi evakuointiin ei tarvinnut ryhtyä. Myöhemminhän sitten oli pahempikin palo ensiapupolilla, mutta silloin olin jo HUSissa töissä.

Kuka kollega vaikutti sinuun eniten?

– Monetkin, mutta kukaan yksi ei nouse ylitse muiden. Esimerkiksi Seija Paateron kokemus, monipuolisuus ja ahkeruus, O-P Lehtosen sympaattinen originellius ja hienot tilastot ja analyysit, sekä monet kliinikot: vaikkapa Kalle Aitasalo, Liisa Lehtonen ja Erkki Jussila.

 

Haastattelu on tehty sähköpostilla.

Toimitus: Esa Halsinaho

Sarjamme Tyksin tapahtumien muisteluista päättyy tähän.

Lue myös aiemmat haastattelut:

Risto Laalo

Seija Paatero

Taru Luukkala-Viitanen

Leo Mikkola

Muokattu : 2.10.2019 14:54
Luotu : 29.3.2018 10:24