Sairaanhoitopiiri haluaa uudistaa vuodeosastohoitoa ja luoda perhekeskuksia

Sote-uudistus tarjoaa mahdollisuuden uudistaa vuodeosastohoitoa koko maakunnassa. Yhdistämällä vuodeosastojen kapasiteetti saadaan niiden resurssit tehokkaampaan käyttöön ja potilas voi päästä nykyistä nopeammin hänen hoitoonsa parhaiten soveltuvaan erikoissairaanhoidon tai kuntoutuksen hoitopaikkaan.

Vuodeosastoja koskevan hoitoketjun uudistaminen liittyy sote-uudistuksen valmisteluun Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Sote-uudistuksessa Tyks siirtyy osaksi maakunnan sote-liikelaitosta kuten muutkin sairaala- ja vuodeosastopalvelut terveyskeskuksista ja Turun kaupungilta.

Sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusuunnitelmaa ensi tiistaina hallituksen kokouksessa.

Useita sairaanhoitopiirin johtavia viranhaltijoita työskentelee kuluvan alkuvuoden aikana osa- tai kokoaikaisesti Varsinais-Suomen liiton alaisessa hankkeessa, jossa valmistaudutaan sote- ja maakuntauudistukseen.

­ – Nyt olisi korkea aika yhdistää koko maakunnan erikoissairaanhoito. Meillä Tyksissä hoitoon pääsyn mediaaniaika on maan lyhin. Olisi hienoa, jos siitä pääsisivät hyötymään kaikki erikoissairaanhoitoa tarvitsevat maakunnan asukkaat. Haluamme olla rakentamassa sote-palveluja, joissa erikoissairaanhoidon tuki on monipuolisesti tarjolla sote-keskuksille, sanoo Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen.

Virolaisen mukaan potilaan kannalta paras vaihtoehto olisi jos hoitoketjusta vastaisi yksi taho – vaikka hoito toteutettaisiinkin eri paikoissa; sairaalassa, avoterveydenhuollossa ja kotona.

Perheiden palvelut asiakaslähtöisemmiksi

Sote-uudistuksessa tavoitellaan sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiota. Siitä esimerkkinä on sairaanhoitopiirin suunnitelma perhekeskuksista, jotka yhdistäisivät monet lasten, nuorten ja perheiden tarvitsemat palvelut.

– Toiminta perhekeskuksissa yhteistyössä sosiaalipalvelujen ammattilaisten kanssa muuttaa palvelut aiempaa asiakaslähtöisemmiksi, kun vanhoja raja-aitoja saadaan purettua, sanoo Tyksin Lasten ja nuorten toimialueen johtaja Heikki Lukkarinen. Lastenlääkärit, lastenneurologit ja esimerkiksi lastenpsykiatrit osallistuvat matalan kynnyksen terveydenhuollon palveluiden koordinointiin avoterveydenhuollossa.

– Uudistussuunnitelmat tukevat sairaanhoitopiirin strategiaa, jota parhaillaan päivitetään. Haluamme joka tapauksessa tavoitella parempaa hoitoon pääsyä ja sujuvampia palveluja, tapahtui lakiesitykselle mitä tahansa, toteaa sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

Setälä muistuttaa, että vaikka Tyksin Kantasairaala on toiminnan ydintä, lähisairaalaverkosto tarjoaa jatkossakin monipuolisia erikoissairaanhoidon palveluita.

– Kun henkilöstömme liikkuu maakunnan alueella, toteutuu hoitoketjujen eheys ja tasavertaisuus myös sen kautta. Tieto ja taito kulkevat ihmisten mukana, Setälä korostaa.

Lisätietoja:

Sairaanhoitopiirin sote-suunnitelman esitys hallitukselle liitteineen on luettavissa internetissä.

Muokattu : 2.3.2018 12:34
Luotu : 2.3.2018 12:31