Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kummastelee PAMin lakkolinjausta

Vartijoiden työnseisaus uhkaa sairaaloiden turvallisuutta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on hakenut PAMilta mahdollisuutta jättää Tyksin päivystys keskiviikkona alkavan vartijoiden työnseisauksen ulkopuolelle. Vastoin omaa linjaustaan PAM ei ole myöntänyt tähän poikkeuslupaa.

Sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä kummastelee PAMin tiukkaa linjaa.

– Eikö terveydenhuollon päivystyspalvelu ole yhteiskunnalle elintärkeä toiminto? Esimerkiksi JHL päätti jättää sairaalat oman lakkonsa ulkopuolella, joten sairaaloiden ruokahuolto on toiminut normaalisti, Setälä ihmettelee.

Palvelualojen ammattiliitto PAM järjestää vartiointialaa koskevan kolmen päivän työnseisauksen, joka alkaa keskiviikkoyönä 24.10. Lakko koskee koko alaa, mutta PAM on ilmoittanut, että sen ulkopuolelle jätettäisiin tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Sairaanhoitopiirin sairaalat eivät kuitenkaan saaneet lakkorauhaa.

Sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikkö Jussi Rapelin mukaan vartiointialan lakko vaikuttaa koko sairaanhoitopiiriin toimintaan.

– Lakko aiheuttaa viiveitä ja saatavuusongelmia vartiointipalveluissa. Tyksin yhteispäivystyksen järjestyksenvalvonnan hoidamme esimiesvoimin, mutta normaalia pienemmällä vartijamitoituksella. Onneksi moni työntekijä on ilmoittanut halukkuutensa tulla töihin lakosta huolimatta, Rapeli kertoo.

Lähisairaaloiden vartijapalvelut tuotetaan kuitenkin pääosin normaalisti. Tyksin vahtimestaripalvelut eivät kuulu lakon piirin ja toimivat siten normaalisti.

Sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimitusjohtaja Sirpa Rantasen mukaan päivystyksessä on päivittäin useita tilanteita, missä järjestyksenvalvojia tarvitaan välttämättä sekä henkilöstön että potilaiden turvallisuuden varmistamiseksi.

– Meillä hoidetaan sekavia ja psykoottisia sekä erilaisten päihteiden vaikutuksen alaisia potilaita, jotka voivat olla aggressiivisia. Päivystyksessä on oltava ympäri vuorokauden riittävä järjestyksenvalvonta, Rantanen toteaa.

Päivystys on yksi tärkeimmistä sairaanhoitopiirin vartiointi- ja järjestyksenvalvontakohteista.

Turvallisuuspäällikkö Rapelin mukaan hoitotyötä ja henkilökunnan koskemattomuutta sekä potilaiden ja vierailijoiden oikeutta saada tarvitsemansa hoito turvallisessa ympäristössä turvataan sairaalan osastoilla ja vastaanotoilla vartijoiden lakosta huolimatta.

Muokattu : 24.10.2018 11:00
Luotu : 24.10.2018 10:58