Yleisöluento 29.9.2015 Tyksin lasten- ja nuortenklinikalla:

Antibiootit, probiootit ja lemmikit lasten allergioiden ehkäisyssä

Nami-tutkimusryhmä on tutkinut Turun yliopistossa ja Tyksin lasten- ja nuorten klinikassa ravitsemuksen ja maitohappobakteerien eli probioottien merkitystä lasten allergian ehkäisyssä vuodesta 1997. Tärkeää tietoa ravitsemuksen merkityksestä elimistön suojatekijänä on jo runsaasti, mutta tutkimukset jatkuvat täsmällisten hoitosuositusten rakentamiseksi. 

Astma ja allergiat ovat yleisimpiä lapsuusiän pitkäaikaissairauksiin. Syy niiden voimakkaaseen yleistymiseen on epäselvä, mutta sen ajatellaan liittyvän länsimaiseen elämäntapaan ja ympäristön vähentyneeseen mikrobialtistukseen. Elinympäristön suoja- ja riskitekijöistä tiedetään toistaiseksi kuitenkin vähän. Tutkimusnäyttö perheen lemmikkien merkityksestä allergiassa puuttuu. Aiemmin allergiaperheille suositeltiin kodin saneeraamista ja kotieläimistä luopumista, nyt ajatellaan, että esimerkiksi koirilla voisi olla allergisoitumiselta suojaava vaikutus.

Koira allergiaperheessä – uhka vai mahdollisuus?

Tutkijalääkäri Merja Nermes kertoo yleisöluennolla uusimmasta tutkimuksesta, jossa selvitetään lemmikkieläinten, erityisesti koiran merkitystä lapsen immuunipuolustuksen varhaiselle kehitykselle.

– Nami-projektissa käynnistyneen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää varhaisen koira-altistuksen vaikutuksia lapsen suoliston mikrobistoon ja sen yhteyksiä allergisiin sairauksiin. Lisäksi tutkimme mahdollista probioottien siirtymistä koirasta lapseen koiralle annettavan neljän viikon probioottijakson yhteydessä.

– Otamme tutkimukseen edelleen mukaan 5-vuotiaita ja sitä nuorempia lapsia, joiden perheessä on koira ja lapsella tai muulla perheenjäsenellä on allerginen sairaus (astma, atooppinen ihottuma tai allerginen nuha), selvittää dosentti, lastenallergologi Merja Nermes.

Nami-tutkimusryhmä kertoo uusimmista tutkimustuloksistaan ja käynnistyneistä hankkeistaan yleisöluennolla, joka pidetään

tiistaina 29.9.2015 klo 17.30-18.30

Tyksin lasten- ja nuortenklinikan luentosalissa
(U-sairaala, sisäänkäynti 3A, 12. krs)

HUOM! Ennakkoilmoittautumiset tekstiviestillä 050 435 2140.

 


Ohjelma

Uutta allergian ennaltaehkäisystä: raskaudenajan ravitsemus, synnytystapa,  probiootit ja lemmikit

  • professori Erika Isolauri

Antibiootteja vastasyntyneelle – mitkä ovat pitkäaikaisseuraukset ja mitä voi tehdä?

  • dosentti, neonatologian erikoislääkäri Samuli Rautava

Suojaako lemmikkieläin allergialta?

  • dosentti, lastenallergologi Merja Nermes
Muokattu : 19.11.2019 10:28
Luotu : 17.9.2015 14:10