”Minulla on vahva usko siihen, että vielä ääritilanteessakin voimme löytää lapsille, nuorille ja perheille apua”

Sote-rakenneuudistukseen kuuluvassa Lasten ja nuorten osaamis- ja tukikeskus (OT) -hankkeessa kehitetään vaativaa avopalvelua ja tukea tarvitsevien nuorten palveluita. Projektipäällikön työ siinä oli alan konkarille Tuija Eskeliselle kutsu suoraan sydämeen.

Perhepsykoterapeutti, sairaanhoitaja ja sosionomi (YAMK) Tuija Eskelinen on juuri aloittanut soten rakenneuudistuksen hankekokonaisuuteen kuuluvan Länsirannikon lasten ja nuorten osaamis- ja tukikeskus (OT) -pilottihankkeen projektipäällikkönä.

Raumalla asuvan Eskelisen monipuolinen koulutus ja työhistoria tekevät hänestä hankkeeseen varsinaisen täsmäammattilaisen, jolla on kokemusta ja näkökulmaa monelta eri kantilta.

– Viimeiset kahdeksan vuotta olen työskennellyt kriisikeskusjohtajana mielenterveysseurassa ja sitä ennen viitisentoista vuotta erilaisissa maakunnallisissa ja valtakunnallisissa hankkeissa muun muassa Punaisessa Ristissä, Pelastakaa Lapset ry:ssä ja Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikössä, Eskelinen kertoo.

Hänellä on myös kokemusta muun muassa ihmiskaupan uhrien ja maahanmuuttajataustaisten parissa työskentelystä.

Projektin aikana kehitetään vaativaa avopalvelua ja ympärivuorokautista tukea tarvitsevien nuorten palveluita, joten Osaamis- ja tukikeskuskus -pilotti osui suoraan sydämeen.

– Kun näin paikan olevan auki, tiesin, että minun on pakko katsoa tämä kortti ja hakea. Työ on tässä ajassa vielä entistäkin tärkeämpää, joten on upeaa saada olla kehittämässä vaikuttavia, moniammatilliseen osaamiseen ja tietoon perustuvia toimintamalleja lasten, nuorten ja perheiden hyväksi.

OT-keskus on sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistävä palvelurakenne aivan vaativimpien palveluiden varmistamiseen ja tuottamiseen, tutkimukseen ja kehittämiseen sekä koordinointiin yhteistyöalueiden välillä.

Turusta Turkuun 30-vuotisen
Satakunta-kierroksen jälkeen

– Olen Turusta kotoisin ja aloittanut työurani Turussa, itse asiassa täällä Tyksissä pesulasta, jossa taittelin leikkausliinoja. Opintojen ja eri työtehtävien myötä olen sitten tehnyt tällaisen kolmekymmentävuotisen Satakunta-kierroksen ja nyt töiden puolesta palaan tänne, vaikka Raumalla asunkin, Tuija Eskelinen naurahtaa.

Eskelinen on seurannut OT-keskushanketta tarkasti jo soten edellisellä kierroksella ja miettinyt, että olisipa tuossa mielenkiintoista olla mukana. Nyt hän saa tärkeään työhön mukaan projektikoordinaattoriksi lastensuojelun sijaishuollon ja lapsi- ja perhepalveluiden kehittämistehtäviä tehneen turkulaisen Saara Ahon (sosionomi AMK, HTM). Lisäksi Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmasta (LAPE) työssä osa-aikaisina mukana ovat Mikko Hulkkonen ja Anniina Kaittila.

Eskelisen usko siihen, että vaativaa avopalvelua tarvitsevia lapsia ja nuoria ja sitä kautta perheitä voidaan aina jollain tasolla auttaa, on järkkymätön.

– Jos meillä ei ole uskoa, miten he itse uskoisivat siihen?

Teksti ja kuva: Heidi Pyhälahti

Muokattu : 11.2.2021 13:23
Luotu : 11.2.2021 13:12