Siirry sisältöön

Taiteilijavalinnat julkistettu

Sairaanhoitopiiri valitsee varsinaissuomalaisia kuvataiteilijoita mukaan uuden sairaalan taideteosten suunnitteluun. Avoimella haulla valitut kolme taiteilijaa julkistettiin alkuvuodesta 2019. Sairaalahankkeen taidehankinnoista vastaa TaT Matti Tainio.

– Talon kahteen sisäpihaan tulevien teosten tekijöiksi valitsimme jo alkuvaiheessa kuvanveistäjä Heini Ahon sekä isoja seinämaalauksia eli muraaleita maalaavan taiteilijaryhmä Multicoloured Dreamsin. Taideteoksia kolmeen näköalaikkunan syvennykseen etsimme avoimella haulla. Ilahduttavan suuresta määrästä ehdotuksia valitsimme luonnosten perusteella Annu Mikkilän, Elina Ruohosen ja Andréa Vannucchin teokset, sairaalan taidekoordinaattori Matti Tainio kertoo.

Avoimeen hakuun jätettiin yli 80 ehdotusta.

Havainnekuva panoraamatilasta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avoimen haun taiteilijat kuvittavat kolmea panoraamatilaa, joista avautuu näköala moottoritien suuntaan. Havainnekuva: Panoraamatila (Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy).

Taiteeseen varatulla budjetilla toteutetaan vähintään viisi julkisten tilojen taideteosta. Ensimmäisen aulan katseenvangitsijaksi tulee koko talon korkuinen seinämaalaus eli muraali.

Pintana, jolle teos maalataan, ovat hissitornit, osa seinistä sekä yleisön vaatesäilytyksen ovet. Teoksen toteuttaa Multicoloured Dreams -ryhmä.

Teoksella vaihtuva asu

Toisen aulan teoksen toteuttaa turkulainen taiteilija Heini Aho, jonka töitä on myös T-sairaalassa.

­Suunnitteilla on ilmatilaan sijoittuva kolmiulotteinen veistos, johon yhdistetään projisoitua videokuvaa. Näin saadaan muuttuva näkymä, joka on erinäköinen esimerkiksi eri vuodenaikoina.

Sekä muraali että videoteos ovat ajankohtaisia taidemuotoja, mikä sopii hyvin uuden ajan sairaalaan.

Taide arjen yläpuolella 

Taide on sairaalassa merkkinä kulttuurin arvostamisesta. Taide parantaa sairaalakokemuksen laatua ja tuo lohdutusta. Taide toimii ajatusten herättäjänä ja vie hetkeksi pois sairaalan aikataulutetusta, välillä hektisestäkin arjesta.

Taidekoordinaattori Matti Tainion mukaan sairaala on erityinen ympäristö taiteelle.

– Kun taideteoksia tuodaan sairaalaan, ne joutuvat vaaravyöhykkeelle. Ne menettävät osan taiteellisesta itsenäisyydestään, kun sairaalan arkiset elementit pääsevät tunkeutumaan taideteoksen alueelle. Kuitenkin juuri luopumalla museomaisesta eristäytymisestä taiteella on mahdollisuus muuttaa sairaalaa. Kun taide on ihmisten elämässä ja sen riskeissä mukana, teokset eivät vain kaunista tiloja, vaan tuovat uuden, inhimillisen kerroksen sairaalan koneistoon, hän kuvaa. 

Kun taide viedään sinne, missä sairaalan käyttäjät – sekä potilaat että henkilökunta – viettävät suurimman osan ajastaan, taide ikään kuin viimeistelee hyvän sairaalan.

Matti TainioTulkkina käyttäjien ja taiteilijoiden välillä

Tainio on ansioitunut sairaaloiden taidehankinnoista vastaavana asiantuntijana. Hän on vastannut Tyks T-sairaalan laajennuksen taidehankinnoista vv. 2008–2014.

­– Työni taidehankinnoista vastaavana on toimia tulkkina sekä mahdollistajana. Taiteilijoiden ja teosten valinta on tärkeä osa työtä, mutta se on vasta alku prosessille, joka jatkuu rakennuksen valmistumiseen saakka ja jopa sen jälkeen. Taiteen asiantuntijana minun on osattava puhua eri ammattikuntien kielillä, ymmärtää niin taiteellisia tavoitteita kuin rakennuspiirustuksia. Välitän tilaajan toiveita taiteilijoille, avaan taiteilijoiden suunnitelmia tilaajalle, rakentajille ja käyttäjille. Työtä tehdään omalla persoonalla tavoitteena rakennuksen arkkitehtuuriin ja toimintaan mahdollisimman hyvin sopiva taide, jonka taiteellinen laatu on hyvä, hän kertoo.

Koulutukseltaan taiteen tohtori, tutkijana Aalto-yliopiston Pori Urban Platformissa, kuvataiteilija

Kuvassa Matti Tainion taustalla Erika Adamssonin teos Lähiömaisema (2009) Tyksin T-sairaalan G-siiven 3. kerroksessa. Kuva: Suvi Vainio

Päivitetty: 23.9.2019 10:49