Siirry sisältöön

​Talon tarina

Sairaalasta majakkasaari

Arkkitehti Mikko Sinervo arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy:stä vastaa sairaalan visuaalisesta ilmeestä. Suunnittelu lähti tarinasta, jonka Sinervo loi yhdessä sairaalahankkeen taidehankinnoista vastaavan TaT Matti Tainion kanssa.

Tarina perustuu saaristomaisemaan, jossa kuvittelemme sairaalan saareksi. Talon huipulta ympäristöä valaisee majakka. Rakennuksen alta kulkeva moottoritie on virtaavaa vettä.

Sairaalan katolle rakennettava konehuone valaisee ympäristöä.

Tarina leikkauksena

Tarina leikkauksena.


Kuva: Mikko Sinervo, ARK Reino Koivula Oy & Schauman Arkkitehdit Oy

Tarina jatkuu sisätiloissa

Merenkulun vaikutteita näkyy sairaalan sisääntulossa, jonka suunnittelun lähtöajatuksena oli vene sekä seuraavilla kahdella valopihalla. Ensimmäinen aula on karumpi ja toinen enemmän piknik-henkinen.

Havainnekuvat aulasta ja valopihasta.
Havainnekuvat: Valopiha 1 ja 2 (ARK Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy)

Havainnekuvat odotustilasta ja potilashuoneesta.
Havainnekuvat: Odotustila ja potilashuone (ARK Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy)

Eläimet osana Talon tarinaa

Uuden sairaalan ilme tulee Varsinais-Suomen luonnosta ja sille tyypillisistä saariston eläimistä. Sairaalan opastuksessa käytetään värejä ja eläimiä. Konseptin on suunnitellut sairaalan visuaalisesta ilmeestä vastaava arkkitehti Mikko Sinervo.

Joka kerroksella on oma tunnusvärinsä, joka toistuu opasteissa ja infotiskien tehostevärinä. Lisäksi jokaiselle yksikölle tulee oma tunnuseläin. Eläimet tarjoavat mukavaa ajateltavaa kaikenikäisille ja tuovat lämpöä ja sympaattisuutta sairaalaympäristöön. Eläimiä voi kohdata osaston seinillä seikkailemassa.

Piirretyt orava, haikara, ankanpoikanen, lokki, kettu ilves kauris ja hirvi.

Talon tarina jatkuu ulkona

Pysäköintitalon arkkitehtonista suunnittelua on ohjannut saaristolle tyypillinen ilmiö ahtojäästä. Pysäköintitalon massiivinen pyöreä ajoramppi on kuin saaren rantakallio. Rakennuksen julkisivu edustaa mielikuvallisesti ahtojäätä, joka törmätessään ajorampin järkälemäiseen rantakallioon rutistuu jäälohkareiksi julkisivulle.

Valmis Ahtojää-pysäköintitalo.

Ahtojää-pysäköintitalo otettiin käyttöön elokuussa 2019.

Päivitetty: 1.6.2020 8:17