​​Synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulontakeskus - Saske​

Vauva.Saske on vastasyntyneiden synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulontaan erikoistunut laboratorio. Saskessa tutkitaan kaikkialla Suomessa syntyvien vauvojen seulontanäytteitä.

Synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulontaa suositellaan kaikille vastasyntyneille vauvoille. Seulonnan tarkoituksena on tunnistaa vakavia synnynnäisiä sairauksia, joihin on olemassa hoito. Arviolta yhdellä kolmestatuhannesta vauvasta on jokin seulonnalla löydettävissä oleva sairaus. Vain nopeasti aloitettu hoito voi estää lapsen pysyvän vammautumisen tai jopa kuoleman.

Aineenvaihduntasairautta sairastavat lapset ovat syntyessään usein oireettomia. Seulonnan avulla voidaan tunnistaa lapsen sairaus, jolloin tarvittava hoito ehditään aloittaa ajoissa.

Seulonta on yksinkertaista. Synnytysvuodeosastolla tai laboratorion näytteenottopisteessä vauvan kantapäästä otetaan muutamia veripisaroita, joista etsitään sairauksien ensimmäisiä merkkejä. Näyte otetaan, kun vauva on 2–5 vuorokauden ikäinen. Suomessa syntyneiden lasten näytteet tutkitaan keskitetysti Saskessa eli Synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulontakeskuksessa.


 

Muokattu : 9.3.2021 12:35
Luotu : 22.4.2016 12:51

Yhteystiedot

Postiosoite

VSSHP
Saske, MD3L
PL 52
20521 Turku

Käyntiosoite

Turun yliopistollinen keskussairaala
Medisiina D
3. kerros
Kiinamyllynkatu 10
Turku

Puhelin

02 313 2914

Sähköposti

saske(a)tyks.fi