Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Tietoa lääkäreille

Jatkotutkimus- ja hoito-ohjeet lääkäreille

Sasken lastenlääkäri ilmoittaa kaikki seulontahälytykset puhelimitse hoitavan sairaalan kontaktilääkärille ja keskustelee tuloksen merkityksellisyydestä ja kiireellisyydestä. Mikäli kyseessä on teknisesti huono näyte, epäselvä tulos tai hyvin lievä epäily sairaudesta (esim. keskosen korkea 17-OHP) saattaa pelkästään Saskeen lähetetty kontrollinäyte (B-VasSeuK, B-VasOHPK tai B-VasTRECK) olla riittävä.

Alla toimintaohjeita positiivisen seulontahälytyksen jälkeen:

Toimenpiteet poikkeavien tulosten yhteydessä

Seulonnan tavoitteena on tunnistaa mahdollisimman suuri osa sairaista lapsista, ja siksi pieni määrä vääriä hälytyksiä on väistämätön osa seulontaa. Kaikki poikkeavat löydökset tulee varmistaa jatkotutkimuksin.

 1. Seulontakeskuksen lastenlääkäri ottaa yhteyttä synnytyssairaalan yhteyshenkilöön.
 2. Potilas kutsutaan synnytyssairaalaan, jossa otetaan diagnostiset näytteet jatkotutkimuksia varten ja lastenlääkäri tutkii lapsen.
 3. Lastenlääkäri konsultoi tarvittaessa oman yliopistosairaalansa vastaavaa asiantuntijalääkäriä, kertoo perheelle seulontatuloksesta ja sen mahdollisesta merkityksestä ja voi antaa lyhyen kirjallisen tiedotteen taudista. Kirjallinen kuvaus seulottavista sairauksista on saatavilla Saskesta.
 4. Potilaasta otetaan tarvittavat diagnostiset näytteet, jotka lähetetään samana tai seuraavana arkipäivänä kiireellisenä tutkittavaksi oman sairaalan ohjeiden mukaisesti. 
 5. Mikäli seulontatuloksen perusteella herää vahva epäily vaikeasta sairaudesta, seulontakeskuksen lastenlääkäri voi tietyissä tapauksissa ehdottaa erikoisruokavalion, lääkityksen tai muun hoidon aloittamista jo ennen diagnostisten tutkimustulosten valmistumista. 
 6. Diagnostisten tutkimusten tulosten tulisi olla käytettävissä alle viikossa.
  • Jos tulokset ovat normaalit, kysymyksessä oli väärä hälytys, eikä jatkotutkimuksia tarvita.
  • Jos sairaus varmistuu jatkotutkimuksissa, järjestetään jatkohoito ja seuranta yksikössä, jossa on sairauteen perehtynyt lastenlääkäri ja tarvittaessa ravitsemusterapeutti.
 7. Diagnostisten tutkimusten tulokset ilmoitetaan seulontakeskukseen.
Päivitetty: 1.10.2021 9:49

Yhteystiedot​

Sasken lastenlääkärit

Aineenvaihduntasairauksien seulonta:

Harri Niinikoski
harri.niinikoski(a)tyks.fi 
puh. 046 921 3840

Liisa Viikari
liisa.viikari(a)tyks.fi
puh. 046 921 3840

Sinikka Karppinen
sinikka.karppinen(a)tyks.fi
puh. 046 921 3840

SCID-seulonta:

Leena Kainulainen
leena.kainulainen(a)tyks.fi
puh. 02 313 0481

Johanna Lempainen
johanna.lempainen(a)tyks.fi
puh. 02 313 5851