Siirry sisältöön

Lastenlääkärin tervehdys

Suomessa on käynnistynyt valtakunnallinen vastasyntyneiden aineenvaihduntasairauksien seulonta, jota lastenlääkärit ovat vuosia toivoneet.

Vauvasta otetaan 2-5 vuorokauden iässä verinäyte, josta mitataan biokemiallisten yhdisteiden pitoisuuksia. Jos pitoisuus on poikkeava, lastenlääkäri synnytyssairaalassa saa tiedon ja järjestää tarvittavat lisätutkimukset.

Lastenlääkärin soitto ei suinkaan tarkoita, että vauvalla on joku sairaus, vaan että lisätutkimukset ovat tarpeen. Seulonnan rajat on siten asetettu, että yksikään sairas vauva ei jäisi huomaamatta. Tämän vuoksi joistakin terveistä vauvoista tulee seulonnassa tulos, joka vaatii tarkistamisen. Tarkistusnäytteen perusteella vauva voidaan todeta terveeksi.

Seulonnan tavoite on löytää harvinaisia aineenvaihduntasairauksia, ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa vaurioita lapseen. Seulontaan on valittu tauteja, joihin on olemassa hoito, joka ajoissa annettuna estää taudin aiheuttamat ongelmat. Hoito aloitetaan, jos tarkistusnäyte osoittaa lapsella olevan sairaus, josta seulonta on herättänyt epäilyn.

Seulonta on käytössä kaikissa sivistysmaissa, ja Suomessakin siitä hyötyy valtavasti usea lapsi vuosittain. Tietysti seulonta maksaa ja verinäyte aiheuttaa lyhytkestoisen kivun lapselle, mutta tutkimuksissa on näytetty seulonnasta olevan väestötasolla selkeä hyöty.

Risto Lapatto
Lastentautien erikoislääkäri, dosentti
Helsingin yliopistollinen keskussairaala

Risto Lapatto 

Päivitetty: 13.9.2019 12:01