Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

​​Tietoa vauvaa odottaville

Seulottavat sairaudet aiheuttavat hoitamattomina vakavia häiriöitä aineenvaihdunnassa. Sairauden vuoksi lapsen elimistöön voi kertyä haitallisia aineita tai hänen elimistönsä ei pysty hyödyntämään ravinnosta saatavia aineita energiakseen. Sairauden oireina voivat olla mm. oksentelu, huono kasvu, kehitysvamma tai jopa kuolema. Arvellaan, että 5 % kätkytkuolemista johtuu synnynnäisistä aineenvaihduntasairauksista. Kaikkiin Suomessa seulottaviin sairauksiin on olemassa hoito. Sairauden ennuste riippuu oleellisesti siitä, kuinka paljon vaurioita lapselle on ehtinyt syntyä ennen hoidon aloittamista.

Useimmat seulottavista sairauksista periytyvät peitt​yvästi. Tällöin perintötekijämuutos eli mutaatio siirtyy terveiden kantajien välityksellä sukupolvesta toiseen. Sairaus ilmenee vain, kun kaksi kantajaa saa yhteisen lapsen ja kumpikin siirtää mutaation jälkeläiselleen. Jokaisessa raskaudessa samaa virhee​​llistä geeniä kantavilla vanhemmilla on 25 %:n riski saada sairas lapsi.

On hyvä muistaa, että seulottavat sairaudet ovat hyvin harvinaisia. Kaikkiin Suomessa seulottaviin sairauksiin on olemassa hoito. Toivomme perheellenne onnellista odotusaikaa.

Päivitetty: 19.11.2019 12:14
Vastasyntynyt vauva nukkuu.