Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

​Tietoa vastasyntyneen vanhe​​​​​​​​mmille​​​         

Näytteen​otto

Seulontanäyte otetaan synnytysvuodeosastolla, kun vauva on 2-5 vuorokauden ikäinen. Jos kotiudutte ennen kuin vauva on 2 vrk:n (48 tunnin) ikäinen, näytteenotto tapahtuu erillisen ohjeen mukaan laboratoriokäynnillä ennen kuin vauva on 5 vrk:n (120 tunnin) ikäinen. Lisäohjeita seulontaan liittyen saatte tarvittaessa synnytyssairaalan henkilökunnalta.

Ennen näytteenottoa kantapään ihoa lämmitetään esimerkiksi lämpimällä vedellä tai lämpötyynyllä. Kantapään ihoon tehdään pieni neulanpisto kantapäänäytettä varten suunnitellulla neulalla. Neulanpisto saattaa aiheuttaa vauvalle lievää hetkellistä kipua. Kivun lievitykseksi vauvan suuhun voidaan antaa sokeriliuosta, jonka makeus muistuttaa äidinmaitoa ja tyynnyttää vauvaa. Vauva kannattaa myös syöttää ennen näytteenottoa.   

Seulonna​​n tulos

Mikäli seulontatulos on normaali, vastasyntyneen vanhempiin ei oteta yhteyttä. Seulonnan tulokset siirtyvät vauvan potilastietoihin, jossa ne ovat vauvaa hoitavien ammattilaisten saatavilla. 

Mikäli seulontatulos on poikkeava, perheeseen otetaan heti yhteyttä sairaalasta. Yhteydenotto tapahtuu yleensä 2-3 viikon kuluessa syntymästä. Lääkäri tarkastaa lapsen voinnin ja vauvalta otetaan uusintanäytteet lisäselvityksiä varten. Suuri osa poikkeavan seulontatuloksen saaneista lapsista osoittautuu jatkotutkimuksissa terveiksi.

Nukkuva vauva.
Päivitetty: 26.9.2019 14:15