Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

​Tietoa vastasyntyneen vanhe​​​​​​​​mmille

Näytteen​otto

Seulontanäyte otetaan tavallisesti synnytysvuodeosastolla, kun vauva on 2-5 vuorokauden ikäinen. Jos kotiudutte, kun vauva on 36-48 tunnin ikäinen, näyte otetaan kotiutuessa. Jos kotiudutte ennen kuin vauva on 36 tuntia vanha, näytteenotto tapahtuu erillisen ohjeen mukaan laboratoriokäynnillä, kun vauva on 2-5 vuorokauden ikäinen. Lisäohjeita seulontaan liittyen saatte tarvittaessa synnytyssairaalan henkilökunnalta.

Ennen näytteenottoa kantapään ihoa lämmitetään esimerkiksi lämpimällä vedellä tai lämpötyynyllä. Kantapään ihoon tehdään pieni neulanpisto kantapäänäytettä varten suunnitellulla neulalla. Neulanpisto saattaa aiheuttaa vauvalle lievää hetkellistä kipua. Kivun lievitykseksi vauvan suuhun voidaan antaa sokeriliuosta, jonka makeus muistuttaa äidinmaitoa ja tyynnyttää vauvaa. Vauva kannattaa myös syöttää ennen näytteenottoa.

Seulonna​​n tulos

Mikäli seulontatulos on normaali, vastasyntyneen vanhempiin ei oteta yhteyttä. Seulonnan tulokset siirtyvät vauvan potilastietoihin, jossa ne ovat vauvaa hoitavien ammattilaisten saatavilla. Seulontavastaus on nähtävissä myös Omakannassa, kun näytteenotosta on kulunut kolme viikkoa.

Mikäli seulontatulos on poikkeava, perheeseen otetaan heti yhteyttä sairaalasta. Yhteydenotto tapahtuu yleensä1-2 viikon kuluessa syntymästä. Lääkäri tarkastaa lapsen voinnin ja vauvalta otetaan uusintanäytteet lisäselvityksiä varten. Suuri osa poikkeavan seulontatuloksen saaneista lapsista osoittautuu jatkotutkimuksissa terveiksi.

Nukkuva vauva.
Päivitetty: 11.6.2021 13:44