Siirry sisältöön

Riippuvuuspsykiatrian avohoidon työryhmä

​Yhteystiedot​

Puhelin

02 313 2741

Osoite

Tyks Kantasairaala
Rakennus 11 B, 1. krs
(Kiinamyllynkatu 4-8)
PL 52, 20521 Turku

Aukioloajat

Ma–to klo 8–16
Pe 8–15.30

 

Riippuvuuspsykiatrian avohoidon työryhmä

Riippuvuuspsykiatrian avohoidon työryhmässä hoidetaan päihdeperheitä ja kaksoisdiagnoosipotilaita. Kaksoisdiagnoosi tarkoittaa, että potilaalla on samanaikainen vaikea päihde- tai toiminnallinen riippuvuus ja vaikea psykiatrinen häiriö.

Avohoidon työryhmä hoitaa vaikeasti päihderiippuvaisia raskaana olevia naisia ja heidän puolisoitaan. Työryhmään tulee osastolta R1 jatkohoitoon potilaat, joilla on ollut päihteiden käytön laukaisema psykoosi (poikkeuksena kannabiksen laukaisema psykoosi, joka pääsääntöisesti hoidetaan psykoosivastuualueen osastoilla).

Hoitojakson alussa toteutetaan arviojakso, johon kuuluu päihderiippuvuuden ja psykiatrinen arvio. Arviojaksoon sisältyy käyntejä sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotolla. Tarpeen mukaan arvioon osallistuu myös sosiaalityöntekijä. Arviojakson perusteella potilaalle laaditaan hoito- ja kuntoutussuunnitelma, johon saattaa kuulua myös laitoskuntoutusjakso.

Avohoidon työryhmässä hoidettavilla potilailla on yleisimmin päihderiippuvuuden lisäksi psykoosidiagnoosi, aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, myös eriasteiset traumat ovat yleisiä. Lähes kaikilla potilailla on jokin persoonallisuushäiriö.

Perheille tehdään raskausajan päihdearvioita, osa potilaista jää myös seurantajaksolle. Perheprosessissa tehdään yhteistyötä sosiaalitoimen lastensuojelun, Tyksin naistentautien klinikan (HAL-poliklinikka) ja lastentautien (mm. keskola) kanssa.

 
Päivitetty: 15.6.2021 14:13