Siirry sisältöön

Ajamisen kognitiiviset edellytykset

Ajaminen vaatii ihmiseltä muutakin kuin vain hyvää keskeisen näön tarkkuutta ja käsien ja jalkojen motoriikkaa niin että hallintalaitteiden käsittely onnistuu.

Ajamisen kognitiiviset edellytykset viittaavat monenlaisiin turvallisessa ajamisessa tarvittaviin mielentoimintoihin, kuten harkintakyky, havaitseminen, tarkkaavaisuus ja päätöksenteko. Nämä toiminnot ovat esillä useiden sairauksien yhteydessä lääkäreille annetuissa ajoterveyden arviointiohjeissa.

Turvallinen liikenteessä ajaminen perustuu ajokokemuksen myötä vakiintuneisiin toimintamalleihin, joita ovat esimerkiksi havaintomallit ja päätöksenteon mallit. Mallien toimivuutta voidaan suoraan havainnoida vain aidoissa liikennetilanteissa eli esimerkiksi ajokokeessa.

Toisaalta neuropsykologisin testein on mahdollista tehdä arvioita mallien toteuttamisen kognitiivisista edellytyksistä, kuten 

  • siitä miten laaja-alaisesti toimii aivojen havaintokentän oikean ja vasemman laidan näköhavainnointi tai
  • miten nopeaan ja varmatoimiseen suoritukseen ihminen pystyy kiireluonteisessa reagointitehtävässä.

Testien avulla saadaan tietoa myös ajamisessa tarvittavan päätöksenteon nopeudesta ja joustavuudesta.

Muita tärkeitä turvallisen ajamisen kognitiivisia edellytyksiä ovat aloitekyky, harkintakyky, arvostelukyky ja niihin yhteydessä oleva sairaudentunto eli oman toimintakyvyn muutosten tunnistaminen. Niiden osalta saadaan tietoa läheisiä haastattelemalla ja taustatiedoista, kuten ajohistorian ongelmat tai asioiden hoitamisen itsenäisyys ja elämänhistorian tiedot käytöksen kontrollista etenkin voimakkaita tunteita herättäneissä tilanteissa. 

Takaisin Ajopoli -sivulle

Päivitetty: 2.4.2020 10:51
Luotu: 6.9.2018 14:07