
Hematologisia sairauksia voidaan hoitaa lääkehoitojen lisäksi kantasolujensiirroilla. Kantasolut ovat luuytimen tuottamia soluja, joista kaikki muut verisolut kehittyvät. Kantasolusiirrolla tarkoitetaan verestä tai luuytimestä kerättyjen kantasolujen antoa potilaalle.
Kantasoluja voidaan kerätä
- potilaalta itseltään, jolloin puhutaan autologisesta kantasolujensiirrosta.
- terveeltä vapaaehtoiselta luovuttajalta, jolloin puhutaan allogeenisesta kantasolujensiirrosta.
Kantasolusiirtoyksikössämme teemme sekä autologisia että allogeenisia kantasolujensiirtoja.
Kokemusta ja laatua
Aloitimme ensimmäisenä Suomessa kantasolusiirteen keräämisen verestä afereesitekniikalla. Aloitimme myös haploidenttiset siirrot ensimmäisinä Suomessa ja olemme maassamme eniten haploidenttisiä (kantasolujen luovuttajana lähisukulainen) kantasolujensiirtoja tekevä keskus.
Teemme yli 100 kantasolujensiirtoa vuosittain ja Euroopan mittakaavassa lukeudumme keskisuureksi siirtokeskukseksi.
Kantasolusiirtoyksiköllämme on vuodesta 2006 lähtien ollut kansainvälinen JACIE/EBMT:n akkreditaatiostatus kantasolusiirtojen laatustandardien noudattamisesta, mikä kertoo kantasolujensiirtokeskuksemme kansainvälisesti laadukkaasta työstä.
Kantasolusiirtoyksikkömme on nimetty
VSSHP:n huippuosaamisyksiköksi.
Kantasolusiirtojen parissa työskentelevä henkilöstömme on kantasolusiirto-ohjelman johtajan johdolla hyvin kokenut ja pitkään alalla toiminut asiantuntijatiimi. Voit katsoa henkilöstöesittelymme
hematologian vastuualueen sivuilta.
Kantasolusiirto-ohjelman johtajana toimii ylilääkäri, professori Maija Itälä-Remes.
Allogeeniset kantasolujensiirrot
Kantasolusiirtoyksikkömme Tyksissä on toinen maamme kansallisista yksiköistä, joihin on keskitetty vaativat, vaikeiden tautitilanteiden allogeeniset luuytimen tai veren kantasolujensiirrot, joissa siirre kerätään terveeltä vieraalta luovuttajalta.
Luovuttajana voi toimia
- kudostyypiltään identtinen sisarus. Ensisijaisesti luovuttajaa etsitään sisarusten joukosta.
- haploidenttinen luovuttaja. Uutta on, että luovuttajaksi voidaan nykyään tietyin edellytyksin hyväksyä myös kudostyypiltään ”puoli-identtinen” perheenjäsen: äiti/isä, täysi-ikäinen lapsi, sisarus. Haploidenttinen luovuttaja voi löytyä myös lähisukulaisten joukosta esim. vanhempien sisaruksista tai potilaan serkuista.
- kudostyypiltään sopiva vapaaehtoisluovuttaja kantasolurekisteristä. Tarvittaessa luovuttaja löytyy yleensä kansainvälisistä luovuttajarekistereistä. Niissä on noin 30 miljoonaa vapaaehtoisluovuttajaa, joiden joukosta tietokoneyhteyksin voidaan etsiä sopiva luovuttaja. SPR:n Veripalvelussa toimii kansallinen noin 40 000 luovuttajan rekisteri.
Allogeenista kantasolujensiirtohoitoa käytetään yleisimmin akuuttien leukemioiden ja MDS:n (myelodysplastinen syndrooma) hoidossa.

Allogeenista kantasolujensiirtoa tarvitsevat potilaat tulevat meille maanlaajuisesti ympäri Suomea. Mikäli hoidossa ei voida käyttää kielenä suomea, ruotsia tai englantia, käytettävissä on maksullinen tulkkipalvelu.
Autologiset kantasolujensiirrot
Autologisessa kantasolusiirrossa käytetään potilaan omasta verestä kerättyjä kantasoluja, joita käytetään tukihoitona suuriannoksisen solunsalpaajahoidon jälkeen. Autologista kantasolujensiirtohoitoa käytetään yleisimmin myelooman ja lymfooman hoidossa.
Koko Tyks erityisvastuualeen (ERVA) autologiset kantasolujensiirrot tehdään keskitetysti Tyksin kantasolujensiirtoyksikössämme.
Yksikkömme tilat
Kantasolusiirtoyksikkö toimii
hematologian osaston yhteydessä T-sairaalan D-siivessä 7. kerroksessa.
Osastollamme on panostettu potilasviihtyvyyteen ja potilashuoneemme ovat nykyaikaiset: käytössämme on 10 yhden hengen huonetta ja 4 kahden hengen huonetta.
Huoneemme ovat valoisat ja suurilla ikkunoilla varustetut. Huoneen varustukseen kuuluu TV, DVD, radio, puhelin, jääkaappi ja oma WC suihkutiloineen. Osastollamme on internet-yhteys ja kannettava tietokone, jota voi lainata. Potilas voi halutessaan ottaa kotoa mukaan oman tietokoneen, tabletin, lukemista, käsitöitä ja muuta ajanvietettä.
Kantasolusiirto ja siihen liittyvät hoidot kuormittavat elimistöä merkittävästi ja alentavat vastustuskykyä pitkäksi aikaa. Allogeeniset kantasolusiirtopotilaat saavat osastollamme aina yhden hengen potilashuoneen, joissa on suojaeristysmahdollisuus. Suojaeristyksen tarkoituksena on suojata potilasta ulkopuolisilta taudinaiheuttajilta.
Suojaeristys ei rajoita vierailuja vaan allogeenisten siirtopotilaiden omaisten ja tuttavien vierailuajat ovat vapaat. Vierailut ovat kiellettyjä ainoastaan, jos vierailijat sairastavat jotakin helposti tarttuvaa tautia kuten esimerkiksi flunssaa.
Vastuuhenkilöt
Kantasolusiirto-ohjelman johtaja prof. Maija Itälä-Remes, puh. 02 313 0016.
Osastonhoitaja Johanna Karukivi, puh. 02 313 2015.
Hoito ja tutkimukset-otsikon alla on linkkejä, jotka ohjaavat potilasohjeisiin. Voit lukea lisää kantasolujensiirrosta, kantasolujensiirtoon valmistautumisesta ja kantasolujen keruusta. Linkkien alta löytyy myös hoito-ohjeita potilaille.