Siirry sisältöön

 Naistentautien osasto

VSSHP:n koronasivulta löydät ajantasaiset ohjeet mm. vierailukäytännöistä koronavirusepidemian aikana.

 

Yhteystiedot​

Käyntiosoite

Tyks, U-sairaala, rakennus 3
A-sisäänkäynti, 6. krs
Kiinamyllynkatu 4–8, Turku

Puhelin

02 313 1314

Päivystys

02 313 1000

Neuvonta arkisin klo 8–15,
muina aikoina vain päivystykselliset asiat.

Postiosoite

PL 52, 20521 Turku

 Naistentautien osasto

 • Potilaille
 • Opiskelijoille
 • Lisätietoa

kuvituskuvaOsastollamme hoidetaan naistentautien erikoissairaanhoitoa tarvitsevia potilaita. Osastomme on osa Tyks Naistenklinikkaa.

Potilaamme ovat sekä yleisgynekologian että gynekologisen syövän potilaita. Lisäksi osastollamme hoidetaan kirurgisesti miehestä johtuvaa lapsettomuutta ainoana yksikkönä Suomessa. Suurin osa potilaistamme tulevat ennaltasuunniteltuun leikkaukseen, mutta osastomme toiminta on myös hyvin päivystysluontoista.

Virka-ajan ulkopuolinen päivystysvastaanotto toimii osastollamme arkisin klo 15.30-07.15 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä ympäri vuorokauden. Päivystyspotilaat tulevat terveyskeskuksen, yhteispäivystyksen tai Tyksin muiden toimialueiden kautta lähetteellä.

Päivystysvastaanotolla hoidamme alkuraskauden päivystykselliset ongelmat 20:nteen raskausviikkoon asti. Tästä eteenpäin päivystykselliset raskausajan ongelmat hoidetaan synnytysvastaanotolla.

Lisätietoa naistentautien päivystyksestä.

Potilailtamme laskutetaan hoitomuodosta riippuen hoitopäivämaksu, poliklinikkamaksu, päiväkirurginen maksu tai sarjahoitomaksu. Katso lisätietoa asiakasmaksuista.

Käynti Seri-tukikeskukseen tapahtuu osastomme kautta.

Lue lisää toiminnastamme Lisätietoa-osiosta.

Opetus- ja ohjaustilanteet

Opiskelijana pääset osallistumaan moniammatillisen tiimin jäsenenä naistentautien osaston potilaiden hoidon suunnitteluun ja toteutukseen.

Sinulle nimetään yleensä kaksi lähiohjaajaa ja työvuorot suunnitellaan mahdollisimman yhteensopiviksi heidän kanssaan. Tavoitteet harjoittelujaksolle laaditaan ensimmäisen viikon aikana. Tavoitekeskustelun yhteydessä sovitaan väli- ja loppuarviointien ajankohdat.

Työharjoittelu tapahtuu aamu-, ilta- ja yövuoroissa. Työvuorot eivät ole toistensa kaltaisia, ja oppimistapahtumia sisältyy kaikkiin vuoroihin. Osastollamme on käytössä niin sanottu hiljainen raportointi. Työharjoittelu sisältää vuorovaikutusta eri-ikäisten ja eri kulttuureista tulevien potilaiden kanssa.

Lääketieteen opiskelijat toimivat osastolla normaalin kurssiohjelman mukaisesti. Lääketieteen opiskelijoiden on mahdollista suorittaa amanuenssuuri vuode- ja leikkausosastolla.

Ennen harjoittelua

Mitä osastollamme on mahdollista oppia?

 • leikkauspotilaan tarkkailua ja hoitoa
 • keskenmeno- ja raskaudenkeskeytyspotilaiden hoitoa
 • syöpäpotilaan hoitoa taudin eri vaiheissa
 • päivystyspotilaiden hoitoa niin polikliinisesti kuin osastollakin
 • monipuolisesti sairaanhoidollisia toimia muun muassa lääke- ja nestehoidon osalta.

Opiskelijavastaavat

Piritta Hornaeus; piritta.hornaeus@tyks.fi
Helinä Toivonen; helina.toivonen@tyks.fi
Armi Vartiainen; armi.vartiainen@tyks.fi

kuvituskuva

Tilamme

Osastomme potilashuoneet ovat pääosin kahden hengen huoneita. Kaikissa huoneissa on televisio, lukolliset vaatekaapit sekä suihku- ja wc-tilat.

Osastolla on lisäksi kolme yhden hengen huonetta eristyksessä hoidettaville tai hoidollisesti sitä vaativille potilaille.

Osastollamme on yhteisessä käytössä oleva päiväsali, josta löytyy luettavaa ja televisio.

Vierailuajat

Joka päivä klo 13–19. Muina aikoina sovitusti, esimerkiksi päivystyspotilaiden luokse. Osastomme päiväsalissa on mahdollisuus tavata vieraita vierailuaikojen ulkopuolella.

Hyvä tietää

 • Erityisosaamistamme ovat vaativa endometrioosi-, laskeuma- ja syöpäkirurgia. Vaativimpia toimenpiteitä ovat laajat endometrioosi- ja syöpäleikkaukset, joihin liittyy usean päivän sairaalahoito. Leikkauksissa voi olla mukana gynekologien lisäksi myös vatsaelinkirurgi. Osa syöpäleikkauksista toteutetaan robottiavusteisesti.
 • Saat osastolta sairaalavaatteet sekä hygieniatarvikkeet, mutta halutessasi voit ottaa myös omat mukaan.
 • Osastollamme työskentelee lähi- tai perushoitajia, sairaanhoitajia, kätilöitä, laitoshuoltajia, sihteeri sekä lääkäreitä. Osa leikkauspotilaista tapaa myös fysioterapeutin leikkauksen jälkeen. Teemme tiivistä yhteistyötä myös muiden yksiköiden ja heidän työntekijöidensä kanssa.
 • Osastolla työskentelee myös seksuaalineuvoja sekä avannehoitaja. Voit tavata heitä tarvittaessa joko hoitojakson aikana tai erillisellä käynnillä.
 • Järjestämme osastolle elämän kriisitilanteissa tarvittaessa keskusteluapua psykiatrisen sairaanhoitajan tai sairaalateologin kautta.
 • Tutustu myös Terveyskylän Naistaloon sekä Terveyskylän Leikkaukseen tulijan talo

Vastuuhenkilöt

Gynekologinen hoito, vastuualuejohtaja LT Pia Heinonen
Gynekologisen syövän hoito, vastuualuejohtaja dosentti Sakari Hietanen
Osastonhoitaja Piritta Hornaeus, puh. 02 313 1309
Apulaisosastonhoitaja Maria Lundenius, puh. 02 313 1338

Päivitetty: 26.10.2021 14:17