.jpg)
Seksuaalisuus on osa elämää, ihmisyyttä, sukupuolisuutta, minä- ja kehonkuvaa. Erilaiset elämäntilanteet, sairaudet ja niiden hoidot voivat vaikuttaa seksuaaliterveyteen ja seksuaaliseen hyvinvointiin. Seksuaalisuutta koskevissa huolenaiheissa voit hakea apua seksuaaliterveyspoliklinikalta.
Seksuaaliterveyspoliklinikalle pääsee lähetteellä. Lähetteen tultua sinut kutsutaan erikoislääkärin vastaanotolle, jossa selvitetään seksuaaliongelman luonne ja mahdollinen diagnoosi sekä suunnitellaan jatkohoito. Se voi pitää sisällään lääkärikäyntien lisäksi, seksuaalineuvojan, fysioterapeutin tai psykiatrisen sairaanhoitajan käyntejä.
Lisäksi kaikkien jo naistenklinikalla hoidossa olevien on mahdollista päästä seksuaalineuvojan vastaanotolle yksin tai yhdessä kumppanin kanssa keskustelemaan seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja saamaan ohjausta omahoitoon. Vastaanotolla on lupa tuoda esille kaikki seksuaalisuudessa askarruttavat asiat luottamuksellisesti.
Vastaanotolla käsitellään asioita, joita itse koet ajankohtaisiksi ja tärkeiksi. Tällaisia kehonkuvaan ja seksuaalisuuteen vaikuttavia tilanteita voivat olla esimerkiksi
- lapsettomuus
- gynekologiset leikkaukset
- syöpä
- endometrioosi
- vulvodynia
- emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvosairaudet
Seksuaalineuvontaan voi tulla myös raskausaikana. Synnytyksen jälkeen sitä suositellaan kaikille, joille on synnytyksessä tullut repeämä tai vaurio, josta voi aiheutua haittaa potilaalle.
Seksuaaliterveyteen liittyvät ongelmat voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta, yhdyntäkipuja sekä ongelmia läheisyyden kokemisessa ja parisuhteessa. Seksuaaliterveyspoliklinikalla pyritään yhdessä keskustellen luomaan myönteinen suhde omaan itseen ja omaan seksuaalisuuteen sekä mahdolliseen parisuhteeseen.
Hoito-ohjeet
Lisätietoa