Vastuuhenkilöt
Vs Ylilääkäri Janne Lähdesmäki, puh. 02 313 1720
Osastonhoitaja Minna Anttonen, puh. 02 313 2720
Kuulumme Tyksin Neurokeskukseen.
Kuntoutustutkimus
Kuntoutustutkimus on lakisääteistä toimintaa, jonka tavoitteena on selvittää ammatillisen kuntoutuksen edellytyksiä henkilöillä, joiden työkyky on sairauksien vuoksi rajoittunut.
Kuntoutustutkimuksessa kartoitetaan tutkittavan koulutus- ja työhistoria sekä terveydelliset rajoitteet ja niiden hoito- ja kuntoutusmahdollisuudet. Yhteistyössä tutkittavan kanssa laaditaan jatkosuunnitelma.
Kuntoutustutkimuspoliklinikka tekee vuosittain kuntoutustutkimuksen vaikuttavuusselvityksiä.
Aivovamma
Pyrimme tarjoamaan potilaan tarpeisiin räätälöityjä palveluita keskittyen tilanteen mukaan joko vammojen tarkempaan diagnostiikkaan tai kuntoutukseen. Hoitoon voivat kuulua mm. lääkehoidot sekä avo- tai laitoskuntoutukset. Potilaan käytettävissä on laaja kokemuksemme, monipuolinen yhteistyöverkostomme sekä nykyaikaisimmat alan tutkimusmenetelmät.
Osaamisemme aivovammojen diagnostiikassa ja hoidossa on kansainvälisestikin tunnettua ja osallistumme johtavana tutkimuskeskuksena useisiin kansainvälisiin tutkimuksiin tehden laaja-alaista kliinistä tutkimusta aivovammoista. Tämän vuoksi potilailta saatetaan kysyä halukkuutta osallistua tieteellisiin tutkimuksiin. Osallistuminen on aina vapaaehtoisia eikä vaikuta oikeuteen saada normaalia hoitoa.
Moniammatillinen kuntoutus
Potilaillamme tulee olla moniammatillisen kuntoutuksen tarve sekä laaja-alainen avun tai apuvälineiden tarve. Potilaamme saavat yleensä korotettua vammaistukea tai korotettua eläkkeensaajan hoitotukea avuntarpeensa perusteella.
Työryhmämme koostuu neurologian erikoislääkäristä, neurologiaan erikoistuvasta lääkäristä, erikoissairaanhoitajasta, kuntoutusohjaajasta, sosiaalityöntekijästä, fysioterapeutista, toimintaterapeutista ja puheterapeutista. Tarpeen mukaan arviointeihin osallistuu Tyksin hengitystukiyksikön henkilökuntaa.
Työryhmän arviointiin perustuen laadintaan lääkinnällisen kuntoutuksen suunnitelmat, kartoitetaan avun ja apuvälineiden tarve sekä sosiaalietuuksien tilanne. Lääkäri laatii tarvittavat todistukset ja muut asiakirjat, kuten kuntoutussuunnitelmat.
Asiakkaistamme suurin osa saa avohoidon kuntoutuspalveluja Kelan, terveydenhuollon tai vakuutusyhtiöiden maksamana. Käyntien yhteydessä on tärkeää, että työryhmällä on käytettävissään palautteet annetuista kuntoutuksista. Niitä tarvitaan esimerkiksi uusia kuntoutussuunnitelmia varten. Suositeltujen kuntoutusten laadun ja määrän arvio on aina yksilöllinen ja perustuu ensisijaisesti kunkin sairauden kohdalla hoitosuositusten mukaiseen tarpeeseen.